Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Федунків З. «Оборонна архітектура Галича над Дністром»



До уваги всіх, хто захоплюється історією Галича. Фонди Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнила книга авторства Зеновія Федунківа «Оборонна архітектура Галича над Дністром», в якій досліджено історію, архітектуру, характер власності, конструктивні й фортифікаційні особливості важливих об’єктів, розташованих у столиці могутньої Галицько-Волинської держави.

Перший розділ присвячено локованим на галицькій Замковій горі оборонним об'єктам: поселенню голіградської культури, укріпленому двору старохорватських і галицьких князів, намісників угорських королів і галицьких бояр, замочку угорського і польського гарнізону, старостинському замку.

Особливу увагу акцентовано на військово-політичному й  економічному чинниках функціонування замку, розкрито динаміку розвитку і конструктивні особливості укріплень, визначено роль галицьких старост у процесі їхнього спорудження і функціонування.

У другому розділі розповідається про перетворення замку на туристичний об'єкт, проведені комплексні дослідження та відбудову оборонних споруд і укріплень за джерелами й аналогами.

Наступний розділ пропонує огляд картографічних та іконографічних джерел про замок, і на основі їхнього аналізу укладено фортифікаційну характеристику впродовж семи будівельних періодів.

Останній розділ розкриває особливості міської фортифікації Галича на трьох етапах.

Сподіваємось, що книга Зеновія Федунківа «Оборонна архітектура Галича над Дністром» стане для пошановувачів історії та культури пізнавальною мандрівкою. Обласна книгозбірня ласкаво чекає всіх зацікавлених пропонованим виданням.

 

Федунків З. Оборонна архітектура Галича над Дністром / З. Федунків. - Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2020. - 368 с.

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка