Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Леся Українка «Апокриф». Блаженніший Святослав Шевчук, Оксана Забужко «Чотири розмови про Лесю Українку»



До вашої уваги – літературно-художнє видання «Леся Українка «Апокриф». Блаженніший Святослав Шевчук, Оксана Забужко «Чотири розмови про Лесю Українку»», яка вийшла в київському видавництві «Видавничий дім «Комора»» та нещодавно поповнила книжкові фонди відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Cкладні й глибоко драматичні стосунки Лесі Українки з християнством, котрі cтановлять ядро її зрілої творчості, ніколи ще не були предметом професійного богословського аналізу. Московська синодальна цензура забороняла твори письменниці «за безбожництво», радянська комуністична хвалила «за атеїзм» і водночас ті самі п'єси не допускала на сцену. Тож смисл тієї запеклої «релігійної війни», яку провадять герої Лесі Українки і вона сама з офіційною церквою, залишався для читача закритим. Аж до сьогодні, коли Предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук і письменниця Оксана Забужко зустрілись, щоб обмінятися думками про твори Лесі Українки на сюжети з євангельської та ранньохристиянської історії.     Пропоноване видання містить записи чотирьох таких розмов, а також аналізовані тексти Лесі Українки в авторській редакції.

Цікавою та унікальною є перша частина книги - чотири розмови Оксани Забужко зі Святославом Шевчуком про Лесю Українку. Їхній сенс та мета - розкрити сучасному читачеві, вихованому здебільшого у світському середовищі, зміст і нюанси християнського віровчення. Набуті знання мають допомогти краще зрозуміти тексти Лесі Українки на ранньохристиянську тематику. Святослав Шевчук докладно пояснює, яка духовна атмосфера панувала в християнських церквах у перших віках по Різдві Христовому. Інтелектуальний зміст дискусії витримано на дуже високому рівні.

Друга частина «Апокрифа» - це власне твори Лесі Українки на ранньохристиянські сюжети: «Одержима», «Що дасть нам силу?», «Руфін і Прісцілла», «На полі крові», «Йоганна, жінка Хусова» та «Адвокат Мартіан». Сподіваємось, тепер на ці прекрасні твори зверне увагу ширший читацький загал.

Тож після завершення карантинних обмежень запрошуємо Вас до відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для більш глибшого та детального ознайомлення з презентованим виданням.

Чекаємо на зустріч з вами.

          Українка Л. Апокриф : вибране / Леся Українка. Чотири розмови про Лесю Українку / Блаженніший Святослав Шевчук, Оксана Забужко ; [наук. ред. Г. Гаджилова]. - Київ : Комора, 2020. - 630 с. : іл.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка