Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Небесну Сотню зорі освітили, щоби безсмертною лишилася в віках



18 лютого 2021 року до Дня вшанування трагічних подій на Майдані в відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організована книжково-ілюстративна виставка-реквієм «Небесну Сотню зорі освітили, щоби безсмертною лишилася в віках».

               А український дух -

               ординцям не убити,

               Народ наш був і є -

               в нас європейська путь!..

               Бринить життя струна;

               весна, і зійде жито.

               Й герої серед нас,

               бо в пам'яті живуть!

                                    Я. Ткачівський

 

В Україні сьогодні - День пам'яті Героїв Небесної Сотні, встановлений на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності на Майдані Незалежності в Києві 18-20 лютого 2014 року, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, більше 100 з них загинули...

Небесна Сотня - це наш біль і наша гордість, це наші сльози і вдячність за все, що її бійці зробили для нас. Вони пожертвували своїм життям за щастя інших, за кращу долю для своєї держави.

Цей день назавжди увійде в історію України як символ жертовності, патріотизму та героїзму і вкотре підтвердить тезу про те, що в найкритичніший та найважчий період нашої історії знайдуться герої, які ціною власного життя дозволять будувати нам майбутнє.

Революція гідності стала переломним моментом в новітній історії нашої держави, вона не тільки сколихнула країну хвилею нечуваного патріотизму, а й показала важливість національної ідеї. Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності.

Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Ми повинні пам'ятати і не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти. Адже, хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.

Більше дізнатися про цю сумну, але героїчну сторінку в історії України та віддати шану тим, хто пожертвував найціннішим заради нашого майбутнього, ви зможете, завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка й переглянувши книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Небесну Сотню зорі освітили, щоби безсмертною лишилася в віках». Герої не вмирають, поки живе пам'ять про них.

Користувачі можуть ознайомитися з такими виданнями, як: «94 дні. Євромайдан очима ТСН», «Євромайдан. Лірична хроніка», «Євромайдан: хроніка відчуттів», «Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка», «Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014 роки», «Молитви до Небесних Сил за захист українського народу», «Небесна сотня», «Шекспір на Майдані», «Щоденник Майдану. Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах», Л. Галичанка «Україна мрія. Майдан: буремні події після», К. Димид, М. Димид «Каміння Майдану», О. Забужко «Літопис самовидців: дев'ять місяців українського спротиву» та багато інших.

Пам'яті про полеглих за майбутнє України присвячена однойменна онлайн-виставка, створена бібліотекарем І категорії відділу загального читального залу Ольгою Підгаєцькою, на якій представлено друковані матеріали з фондів нашої бібліотеки, котрі ілюструють важкий та важливий період нашої історії .

Тож запрошуємо вас до вдумливого перегляду. Не забути! Не зрадити! Вони з нами - світлі воїни Небесної Сотні!

Чекаємо на зустріч з вами.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка