Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Тімоті Снайдер «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» та «Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка»



Пропонуємо вашій увазі дві нові книги Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» та «Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка», які нещодавно поповнили книжковий фонд відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Тімоті Снайдер - американський історик та письменник, публічний інтелектуал, професор Єльського університету, фахівець з історії Східної Європи ХХ століття, зокрема з історії України, Польщі, Росії, дослідник націоналізму, тоталітаризму та Голокосту.

Українською мовою опубліковано декілька книг Тімоті Снайдера, зокрема «Роздуми про двадцяте століття» (спільно з Тоні Джадтом), «Про тиранію. Двадцять уроків ХХ століття», «Чорна земля. Голокост як історія і застереження», «Українська історія, російська політика, європейське майбутнє», «Перетворення націй. Польща, Україна, Литва, Білорусь», «Червоний князь», а також презентовані сьогодні «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» та «Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка».

Книжка «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» охоплює майже все минуле століття, починаючи з 1933 року і, за словами автора, це «історія політичного масового вбивства. 14 мільйонів були жертвами радянської або нацистської винищувальної політики - а часто спільних зусиль Радянського Союзу і нацистської Німеччини - але в жодному разі не жертвами бойових дій між ними».

Це видання корисне для вітчизняних істориків, бо автор не тільки наводить факти, але й запрошує до дискусії. Також книжка буде цікава українському читачеві, як нагадування про необхідність людяності - за описуваних часів, можливо, єдиному порятункові від смерті, і, як нагадує професор Снайдер у своїй роботі, від жахливих принижень та страждань, іноді страшніших за смерть.

«Шлях до несвободи» - одна із найважливіших для українського читача книг Тімоті Снайдера, бо вона про нас, про історію, свідками й учасниками якої ми є тут і тепер. Ще книжка про події, політичні фігури та глобальні ідеї, які приховані за цими подіями.

Автор аналізує складні та драматичні трансформації в Росії, Україні, Європі та США від 2011-го до 2016 року. Серед головних подій - російські протести на Болотній площі в Москві, Революція Гідності в Україні, анексія Криму та вторгнення Росії на Донбас, криза біженців, Брекзит і перемога Дональда Трампа на президентських виборах у США.

Тімоті Снайдер не лише ставить питання про те, чому ж ідея «кінця історії» була помилковою. Він доводить, як закладена в «кінець історії» неминучість, або ж іншими словами, думка про те, що «ідеї не мають значення», могла докластися до створення сучасного політичного клімату.

Для більш глибшого та детального ознайомлення з презентованим виданням запрошуємо всіх бажаючих до відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Снайдер Т. Криваві землі. Європа між Гітлером і Сталіним / Тімоті Снайдер ; [ред. О. Телемко ; відп. за вип. Г. Любчич ; пер. з англ. : Б. Шавлов, О. Литоміна, В. Жбанков]. - Київ : Лаурус, 2018. - 492 с.

Снайдер Т. Шлях до несвободи. Росія, Європа, Америка / Тімоті Снайдер ; [голов. ред. І. Балинський ; пер. з англ. Г. Герасим]. - [Львів] : Човен, [2020]. - 392 с.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка