Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Лехнюк Р. «На порозі модерного світу»



Пропонуємо Вашій увазі нову книгу львівського історика Романа Лехнюка «На порозі модерного світу: українські консервативні середовища в Галичині в першій чверті ХХ століття», яка нещодавно поповнила фонди Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

У книзі проаналізовано три галицькі суспільно-політичні й культурно-інтелектуальні середовища, у діяльності яких у першій чверті ХХ ст. знаходила вияв українська консервативна думка - русофілів, християнських суспільників і Греко-католицьку церкву. Їхній консерватизм був не так цілісною ідеологією, як стилем мислення.

Попри різноманітність форм і практик українського консерватизму в Галичині, історія цих середовищ проливає світло на чимало спільних дилем, які виникали у зв'язку із суспільною модернізацією краю. І далеко не всі ідеї й починання консерваторів, що з'явилися на порозі модерного світу, пройшли випробування часом.

У книжці можна знайти чимало влучних спостережень про політичну культуру Галичини початку ХХ ст. До розмірковувань заохочуватимуть також наведені паралелі з історії польських, чеських, словенських і українських консерваторів.

Сподіваємось, що ця книга стане для читачів-істориків та всіх зацікавлених пізнавальною й багато в чому повчальною інтелектуальною мандрівкою в часи столітньої давнини, коли стрімко руйнувався старий світ, викликаючи в одних страх, а в інших - гарячковий ентузіазм.

Наразі у зв'язку з «червоною зоною» відвідування бібліотеки не можливе. Тож вже опісля завершення карантину обласна книгозбірня ласкаво чекатиме всіх зацікавлених пропонованим виданням.

 

Лехнюк Р. На порозі модерного світу: українські консервативні середовища в Галичині в першій чверті ХХ століття / Р. Лехнюк. - Львів : Літопис, 2019. - 392 с.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка