Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Увага! Фотоальбом, присвячений борцям за незалежність України



Пропонуємо Вашій увазі фотолітопис боротьби і звитяг «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ!», який нещодавно поповнив фонди Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та присвячується борцям за незалежність України і світлій пам'яті за ідею полеглих.

Нас мало, і не в зброї наша сила.

Нам правда наша вища всіх щедрот.

Допоки гідність нас не полишила,

Допоки не загине наш народ!

Борис Мозолевський

 

Ідея поєднати феномен Української повстанської армії 40-х років ХХ-го століття і Збройні Сили України другого десятиліття ХХІ-го віку зародилася вже давно, але у вигляді окремого фотоальбому реалізується вперше.

Фотолітопис присвячено пам'яті воїна Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», учасника бойових дій на Сході України Антона Кіреєва - «Сифона», який зі зброєю в руках захищав незалежність і територіальну цілісність України й поліг в бою з агресором неподалік міста Донецька. Але будучи професійним фотографом, він фіксував тилові й прифронтові будні своїх побратимів, багато з яких загинули за нашу волю і незалежність держави.

У виданні новітня історія перегукується з подіями 75-річної давнини, коли восени 1942-го року на Волині постали перші загони УПА. Специфіка функціонування та жорсткі вимоги конспірації дуже обмежували можливості ведення фотолітопису українського резистансу, але попри несприятливі умови і брак апаратури, у лавах повстанців «працювало» чимало фотографів, серед яких особливо виділяється Дмитро Білінчук - «Хмара», в доробку якого понад півсотні світлин 1945-1951 років, тематика яких «перегукується» з тим, що бачимо на фотографіях Антона Кіреєва - «Сифона».

Сподіваємося, що цей альбом відкриє очі правди тим, хто ще перебуває під впливом ворожої облуди і брехні. Одного погляду на паралельні знімки достатньо, аби зробити вірні висновки і голосно мовити: «Героям слава!»

Тож Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка чекає читачів, зацікавлених пропонованим фотолітописом боротьби і звитяг українського народу.

За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ! : фотолітопис / упоряд. В. Гуменюк, Ю. Посохова-Кіреєва. - Косів ; Львів ; Київ, 2018. - 132 с.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка