Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Розмова та читання з Біжаном Моіні



19 листопада 2020 року в рамках проєкту Data CTRL Centre, зініційованого Goethe-Institut в Україні, який об’єднує партнерів зі сфери громадянського суспільства, культури та сіvic-tech-сцени із Німеччини та країн Східної Європи та Центральної Азії, відбулася розмова та авторське читання твору «Куб» Біжана Моіні. Проєкт супроводжувався молодіжним хакатоном з учасниками та учасницями з Німеччини, країн Східної Європи та Центральної Азії.

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка (Л. Жирик, заступник директора), як партнер Goethe-Institut в Україні, взяла участь в розмові з автором, щоб оцінити вплив процесів дигіталізації на різні сфери нашого життя.

«Німеччиною керують за допомогою досконалого алгоритму: «Куб» дає громадянам змогу жити без турбот, виплачує всім мінімальний прожитковий мінімум, бореться із злочинністю. За все це збирає персональні дані. Передбачуваність - найвища цінність. Один із небагатьох незгідних - 28-річний Тасо, який величезними зусиллями намагається відірватись від загалу. Далія виривається з відсталої секти і її найпалкіше прагнення - життя в прекрасному світі Кубу. Тасо закохується саме тоді, коли Опір намагається залучити його до своїх лав. Він постає перед важким вибором - зрадити своїм ідеалам чи ідеальному світу?». Такий короткий зміст першого роману Біжана Моіні.

В розмові з Біжаном учасники заходу обговорили питання, чи може існувати досконалий алгоритм та чи є роман утопією чи антиутопією. Говорили про нову книгу письменника «Врятуйте свободу! Заклик у цифрову епоху», в якій автор попереджає про небезпеку тотального контролю з боку держави та ІТ-концернів як результат дигіталізації та штучного інтелекту. Проте, це не заклик повернення до епохи без Інтернету. Біжан Моіні має конкретні пропозиції, як зберегти нашу свободу в часи дигітального прогресу.

Біжан Моіні народився в 1984 р. в Карлсруе, є юристом, політологом і борцем за громадянські права. Має німецько-іранське походження. Після захисту докторської дисертації та рефендаріату у Гонконзі та Берліні працював юристом в сфері корпоративного права. Коли йому прийшла в голову ідея написання «Куба», він звільнився і присвятив себе повністю написанню роману. На сьогоднішній день координує подання позовів Товариства захисту свободи права, а також пише та виступає на суспільно-політичні теми, як то дигіталізація, моніторинг та захист персональних даних. Його тексти публікуються серед іншого у Spiegel Online та Frankfurter Allgemeiner Zeitung.

Координувала розмову Ольга Муха, кандидатка філософських наук, філософиня, дослідниця, редакторка, менеджерка й кураторка культурних, правозахисних, академічних проєктів. Почесна Амбасадорка Львова (2020-2022).

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка