Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Увага! Книга про Бойківське весілля Наталії Хібеби та Ольги Фреймут



Нещодавно фонди Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнились унікальною пам’яткою про весільний обряд – книгою авторства Наталії Хібеби та Ольги Фреймут «Бойківське весілля».

Весільний обряд - одна з найдавніших і найстійкіших складових духовної та матеріальної культури нації. Але традиції, яких ще сто років тому неухильноно дотримувалися наші прародичі, тепер видаються наївними та архаїчними. Ця книга - останній шанс зафіксувати в історії прекрасні весільні звичаї українців на прикладі бойківської культури. Тематичні розповіді скомпоновано у формі монологу, діалогу чи полілогу.

Автор-упорядник текстів Наталія Хібеба впродовж майже 20 років записувала спогади старожилів про весільні обряди у селах Дрогобицького, Соколівського, Стрийського, Турківського, Старосамбірського районів Львівської області та Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Ольга Фреймут, телеведуча та власниця видавництва SNOWDROP, стала ініціатором цього проєкту. Вона об'єднала навколо нього найкращих редакторів, науковців, стилістів, фотографів, дизайнерів.

Книгу ілюстровано світлинами відомого фотографа Соні Плакидюк. Стилістом зйомки стала Антоніна Белінська - художник з історичних костюмів, людина зі світовим іменем, відома загалу ще й як автор вбрання та образів героїв серіалів «Кріпосна», «Олекса Довбуш». Дизайн творила Галина Букша.

Сподіваємось, збірник надихне етнографів, фольклористів, діалектологів до нових наукових пошуків і до глибшого пізнання мовно-культурного світу бойків як етнографічної групи і зацікавить широку авдиторію читачів автентичної обрядовості та говірок.

Тож обласна книгозбірня ласкаво чекатиме всіх зацікавлених цінним пропонованим виданням.

 

Хібеба Н. Бойківське весілля у текстах та світлинах: давнє й сучасне / Н. Хібеба. - Київ : SNOWDROP, 2019. - 200 с.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка