Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Мистецький вінок України: Анатолій Грицан, Роман Фабрика, Дмитро Сивак, Ганна Карась



Цьогоріч осінь щедра на ювілеї діячів культури та мистецтва Прикарпаття. Працівники відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнули книжкову виставку-бенефіс „Мистецький вінок України”, яка знайомить відвідувачів книгозбірні з життєвим шляхом та науковим і творчим доробком ювілярів жовтня – Анатолія Грицана, Ганни Карась, Романа Фабрики, Дмитра Сивака.

10 жовтня 70-літній ювілей відзначає директор Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, заслужений працівник культури України, заслужений діяч мистецтв України, професор - Анатолій Грицан.

Народився Анатолій Грицан у с. Стара Мощаниця Здолбунівського району Рівненської області. Закінчив Київський інститут культури (1975). Працював викладачем театральних дисциплін, директором Калуського училища культури. 1994-2001 рр. був начальником управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації; від 2001р. Анатолій Грицан є директором Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, професором кафедри сценічного мистецтва і хореографії. Член Національної спілки театральних діячів України, член Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук.

Анатолій Васильович є ініціатором Всеукраїнського фестивалю-конкурсу національної пісні і поезії «Воля», Міжнародного фестивалю етнографічної групи українців «Родослав». Режисер-постановник святкових імпрез, концертів, театралізованих дійств з нагоди національних свят, зокрема творчих звітів майстрів мистецтв і художніх колективів Прикарпаття у Національному палаці культури «Україна» (1999, 2001), Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім'ї вольній, новій» на Прикарпатті (2001). Автор книг «Просвітня зоря Прикарпаття», навчально-методичних посібників «Виховання режисера: психофізичний та інтелектуальний тренінг» та «Українська та зарубіжна культура», підручника «Сценарна майстерність». Студенти та колишні випускники інституту є провідними акторами Івано-Франківського Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка та обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки, активно знімаються у кіно і телесеріалах, є ведучими телепрограм.

 

18 жовтня святкує свій 80-ти літній ювілей Заслужений журналіст України, почесний громадянин міста Івано-Франківськ, почесний краєзнавець України, Лауреат премій імені Богдана Бойка та «Золоте перо» - Роман Михайлович Фабрика.

Народився Роман Фабрика у селі Радча неподалік Івано-Франківська. Після закінчення факультету журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка працював в редакціях івано-франківських обласних газет. Згодом був кореспондентом Українського та обласного радіо, власним кореспондентом Українського національного інформаційного агенства (УКРІНФО). Разом з колегами започатковував в Івано-Франківську місцеве телебачення.

Завзятий фоторепортер, що піввіку не розлучається з фотокамерою має у доробку три фотовиставки власних світлин «Америка в Галичині», «Лемки: роки і долі», «Кличуть у гори трембіти».

Невтомний трудівник, що дотепер пише пером, він є автором художньо-документального фотоальбому «Лемки: роки і долі», збірників «Я - репортер», «Наодинці зі словом» та «Дороги, які нас обирають».

У 2005 році відкрив перший в Україні музей родинних професій, який користується неабиякою популярністю серед гостей та мешканців міста.

Попри всі свої захоплення, Роман Фабрика в першу чергу журналіст. Він удостоєний премії «Золоте перо», нагороджений «Золотою медаллю української журналістики». Саме цій справі віддано служить понад півстоліття.

У скарбниці здобутків Романа Фабрики десятки нагород та титулів. За спиною - історія від якої перехоплює дух і титанічна праця, що досягла визнання світового масштабу.

 

26 жовтня святкує 70-тилітній ювілей майстер художньої обробки дерева, іконопису та малярства, лауреат обласної премії імені Ярослава Лукавецького в галузі образотворчого мистецтва й архітектури, заслужений художник України - Дмитро Іванович Сивак.

          Народився митець в селі Мариничі на Буковині. Мистецьку освіту здобув у Вижницькому училищі прикладного мистецтва. Після училища певний час працював технологом на Одеській фабриці народних художніх промислів. З 1975 року живе та працює в Івано-Франківську.

Дмитро Сивак - митець, художник-дизайнер, майстер народного мистецтва України, плідно працює в галузі монументально-декоративного мистецтва, традиційних технік народної різьби по дереву, здійснює художнє проектування інтер'єрів, меблів, предметів ужиткового призначення. Займається іконописним малярством, декоративним розписом, ткацтвом.      Належить до когорти митців, зусиллями  яких у 1960-1980 роках сформувався своєрідний тип художнього оздоблення на Івано-Франківщині, який не мав аналогів в Україні.

          Неповторні роботи мистця, для яких характерні тенденції новаторства та творчого переосмислення, можна зустріти не тільки по Україні а й в приватних колекціях всього світу.

У кожному творінні Дмитра Івановича є глибокий сенс, мудрість. Його роботи варто побачити всім тим, хто цінує справжнє мистецтво.

 

31 жовтня святкує свій ювілей доктор мистецтвознавства, професор кафедри методики музичного виховання та диригування Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ганна Василівна Карась - відома учена, діяч культури, краєзнавець, педагог і диригент.

Народилася Ганна Карась в покутському селі Раківчик на Коломийщині. Закінчивши  музичну студію при Коломийському Будинку вчителя в класі баяна, вступає на музично-педагогічний відділ Коломийського педагогічного училища, яке закінчує з відзнакою у 1975 році. Саме в Коломиї і відбулося становлення молодого фахівця.

Закінчивши Івано-Франківський державний педагогічний інститут імені Василя Стефаника, деякий час Ганна Карась працювала вчителем музики. Згодом стала завідувачкою відділу культури Івано-Франківського міськвиконкому.

1990-ий рік став переломним не тільки для України, але й для Ганни Карась. Ганна Карась була заступником Івано-Франківського міського голови Зеновія Шкутяка, його радником, згодом начальником управлiння культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Тоді ж відбулося її повернення в науку і педагогіку. Вона успішно захистила кандидатську дисертацію і розпочала роботу в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, де пройшла шлях від асистента до професора.

Сьогодні докторка мистецтвознавства, професорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, заслужена працівниця культури України Ганна Василівна Карась - знакова постать української та світової музичної культури, відома дослідниця музичної культури української дiаспори. Її науковий і творчий доробок феноменально багатогранний. Вона - учасниця більше 200 міжнародних та всеукраїнських наукових конференцій, автор більше трьохсот музикознавчих, краєзнавчих монографій, збірників, словників та статей. А ще Ганна Василівна - відомий диригент і громадсько-культурна діячка.

 

Щиро вітаємо ювілярів та зичимо їм міцного здоров'я, натхнення, високого лету творчої душі та миру. А всіх зацікавлених запрошуємо до відділу літератури з питань мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, на перегляд книжково-ілюстративної виставки де представлено інформацію про життєвий шлях та творчий доробок Анатолія Грицана, Романа Фабрики, Дмитра Сивака, Ганни Карась.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка