Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Увага! Нове ґрунтовне краєзнавче дослідження про Крихівці



Пропонуємо вашій увазі нове надзвичайно ґрунтовне та цінне дослідження прикарпатських істориків Любові Соловки та Олега Жерноклєєва «Крихівці/Крехівці: коріння, що воскрешає, оживляє, творить», яке автори люб'язно подарували Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка.

Книга, створена на основі широкої джерельної бази, містить 783 сторінки цінної інформації про історію села Крихівці Івано-Франківської міської ради. За своєю структурною побудовою вона поділяється на 19 розділів. У виданні відтворено галерею портретів відомих вихідців із Крихівців, подано детальні відомості про духовні осередки, розвиток шкільництва, культури, медицини, спорту і, як додаток, - розділ «Крехівці на давніх картах і планах». Видання ілюстроване численними світлинами, картами, фрагментами текстів першоджерел та інше.

Найцікавіше, що книга містить інформацію про ключові віхи поступу автохтонного населення, починаючи з IV тисячоліття до Різдва Христового й аж до сьогодення: трипільські пам᾽ятки - первісне гніздо роду Креховецьких - шляхетський двір - містечко де-юре початку XVII століття - сучасне відродження містечка де-факто.

Книга містить чимало яскравих, незвіданих і таємничих сторінок. Важливим для авторів стало те, що її вивчення дозволило прослідкувати історію не тільки самих Крихівців/Крехівців, але й до певної міри нинішнього обласного центру, який частково розміщений на історичних теренах цього поселення, яке веде часовий відлік із давніх давен.

Оскільки на сьогоднішній день було відсутнє докладне краєзнавче дослідження як з історії самих Крихівців, так і найбільш раннього періоду історії Івано-Франківська, пропоноване видання допоможе заповнити цю прогалину в історіографії загалом.

Тож запрошуємо краєзнавців, науковців та всіх, хто цікавиться історичним минулим і сьогоденням Крихівців, Івано-Франківська та інших населених пунктів України ближче познайомитися із пропонованим дослідженням, завітавши до Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

 

Соловка Л. Крихівці/Крехівці: коріння, що воскрешає, оживляє, творить / Л. Соловка, О. Жерноклеєв. - Івано-Франківськ : Фоліант, 2020. - 784 с.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка