Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Королева детективу



15 вересня минає 130 років від дня народження Агати Крісті – англійської письменниці, однієї з найвідоміших світових майстринь детективного жанру. Романи, п'єси, оповіданя авторки видавалися і видаються мільярдними тиражами в усіх країнах світу, її твори перекладені на понад 100 мов світу. Агата Крісті нагороджена орденом Британської імперії (1956 р.), з 1958 року до самої смерті була президенткою англійського Детективного клубу, удостоєна звання Кавалер-дама в галузі літератури (1971).

За мотивами творів мисткині створюють графічні романи та відеоігри, знімають безліч фільмів, здійснюються театральні постановки. З 1952 року на сцені лондонського театру Сент-Мартіз, майже 70 років демонстрували  її п'єсу «Мишоловка», і тільки через пандемію коронавірусу виставу призупинили в березні 2020 року.

Після закінчення карантину обласна книгозбірня чекає на поціновувачів англійського детективу. Близько 60-ти  примірників творів Агати Крісті представлено в фондах відділу літератури іноземними мовами. Більшість книг видано мовою оригіналу, але є переклади польською, чеською, німецькою та угорською мовами. Цікавими для літературознавчих та мовознавчих досліджень є ряд статей з наукових збірників та журналів, зокрема, з питань художнього перекладу та категорій англомовного тексту на матеріалі творів Агати Крісті.

Агата Мері Клариса Міллер народилася в заможній родині переселенців з США в місті Торкі (графство Девон), отримала хорошу домашню освіту та справжнє англійське виховання. Письменниця  працювала медсестрою, потім  фармацевтом,  що залишило певний слід в її детективній творчості. Багато злочинів  в її романах скоєно за допомогою трунку. Завдяки детальному опису симптомів отруєння в одному з творів, вдалося врятувати життя людини. Агата була двічі одружена. Вперше - з полковником Арчибальдом Крісті, в шлюбі народилася дочка Розалінда, вдруге - з молодшим на 15 років археологом Максом Меллоуеном, з яким познайомилися на розкопках в Іраці та прожила до смерті. Щоб краще орієнтуватися в археології, письменниця читала багато книг з історії давнього світу, вивчала мертві мови, безпосередньо брала участь в пошуках старовинних артефактів, та згодом вдало використовувала набуті знання в своїх неперевершених творах.

Творам Агати Крісті притаманний добре продуманий витончений сюжет, побудований за всіма правилами детективного жанру з інтригою до останньої сторінки, без невиправданих сцен насильства. Писменниця зуміла заробити собі славу на сотнях літературних вбивствах, не скоївши ні одного злочину, завдяки майстерному володінню словом, знанню психології та аналітичним здібностям.

На сторінках  її книг поселилися детективи Томмі і Таппенс Бересфорд, суперінтендант Баттл, Паркер Пайн і полковник Рейс, але неперевершена мисткиня назавжди залишиться королевою жанру з незмінними класичними героями - Еркюлем Пуаро, бельгійцем з феноменальним талантом досліджувати людську психологію та логічно аналізувати події, та міс Марпл, традиційною англійською леді з багатим життєвим досвідом.

Найвідоміші твори письменниці: «Таємнича пригода в Стайлзі», «Убивства за абеткою», «Кишеня, повна жита», «Перст провидіння», «Вбивство у Східному експресі», «Випробування невинуватістю», «Забуте вбивство». «Поїзд о 4:50 з Педінґтона», «Убивство у домі вікарія», «Убивство в Месопотамії», «Тіло в бібліотеці», «Убивство Роджера Екройда», «Смерть у хмарах», «Оголошено вбивство»,  «І не лишилось жодного» ( «Десять негринят») та ін.

Агата Крісті померла 12 січня 1976 року в місті Воллінгфорд (графство Оксфордшир)

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка