Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ТВОРЧІ АРХІВИ МАРІЇ МИКИЦЕЙ



27 липня 2020 року свій ювілей святкує наша краянка Марія Микицей - талановита письменниця, знана журналістка та літературний критик, представниця так званого Станіславського феномену. Народилася письменниця в Івано-Франківську, закінчила фізичний факультет Київського державного університету. На сьогодні живе і працює в рідному місті.

Авторка збірок верлібрів: «Саламандра», «У затінку шафранів», "Інфра". Видала дві книжки прози: ,,Будинок, який умів розмовляти" та ,,Трофей на довгу пам'ять". У співавторстві з харківською поетесою Юлією Баткіліною написала поетичну книжку "Плетиво" та книжку міського фентезі "Чужі бажання".

Марія Микицей - лауреатка івано-франківської міської премії ім. І.Франка в галузі літератури та журналістики за книгу ,,Трофей на довгу пам'ять". Одна з авторів альманаху ,,Станіслав плюс два", учасниця міжнародних літературних фестивалів та поетичних читань.

Друкувалась у часописах ,,Четвер", ,,Дзвін", ,,Лель", ,,Кур'єр Кривбасу", в антологіях ,,Цех поетів", ,,Рай-хата", ,,Ми з дев'яностих. Віднайдене покоління", ,,Ломикамінь", ,,М'ята".

Вірші поетеси перекладались російською, німецькою та польською мовами.

Якщо говорити про творчу універсальність авторки, то важко залишити поза увагою її неординарність та непересічність. Вірші поетки насичені яскравою палітрою почуттів та відчуттів, а проза змушує заглиблюватися в найпотаємніші глибини людського буття.

Останній написаний нею роман, «Dolce vita» вирізняється особливою специфікою письма та оригінальною манерою стилю. Стосовно жанрової приналежності цього твору, то за визначенням літературознавців, - це інтелектуальний роман мелодраматичного характеру, тобто такий роман, який зуміє доторкнутися до сердець навіть найвибагливіших літературних гурманів.

У фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка можна знайти вищеперелічені твори авторки, а для особливо зацікавлених читачів ми можемо запропонувати чимало матеріалів, які дозволять краще пізнати творчий світ Марії Микицей. Ми з охотою чекаємо на всіх небайдужих у стінах нашої бібліотеки одразу після закінчення карантину.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка