Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Запрошуємо пізнати творчість Яреми Гояна



11 липня 2020 року минає 80 років від дня народження письменника, публіциста, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Яреми Гояна (1940-2018).

Малою батьківщиною нашого талановитого земляка є с. Залуччя Долішнє на Снятинщині. Вищу освіту здобув на факультеті журналістики Львівського університету ім. І. Франка. Працював як журналіст спочатку у районному часописі "Колгоспник", пізніше у газеті ,,Демократична Україна". З 1987 р. й до кінця життя був директором київського видавництва дитячої літератури "Веселка". За особистий внесок у розвиток книговидання йому присвоєно звання "Заслужений діяч мистецтв України".

Ярема Гоян є автором більше 20 книг. Серед них: декілька краєзнавчих видань ,,Моршин", ,,Немирів", ,,Львівщина", збірники нарисів ,,Славичі", ,,Рушники", ,,Вогні яворові", книги оповідань ,,Перстень верховинця", ,,Воскреснемо!" та книга ,,Присвята", яка містить художньо-мистецькі розвідки і внесена до Національної програми випуску соціально-значущих видань. За книжку «Таємниця Лесикової скрипки» автор був відзначений Шевченківською премією. Особливої уваги заслуговує також фундаментальна тритомова публікація про Маркіяна Шашкевича«Opus magnum».

Свою творчість письменник присвячував людям, серед яких він виріс, рідній землі, про яку писав, передаючи читачеві свої життєві враження.

Про кого б не писав Ярема Гоян, у свої слова він вкладав стільки любові й ніжності, стільки ліризму й теплоти, що мимоволі проймає усім цим і читача.

Невсипущий подвижник і видавець дитячої книги, будівничий в царині духовності, оборонець рідної мови, талановитий письменник Ярема Гоян вів і значну громадську роботу. Багато років очолював журі літературних премій ім. Лесі Українки та ім. О. Пчілки, заснованої видавництвом "Веселка", був членом журі премії ім. І. Огієнка, членом Ради Національної спілки письменників України і Центрального правління Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка.

У фондах Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Ви знайдете не тільки твори нашого талановитого краянина Яреми Гояна, а й багато літератури, яка допоможе Вам глибше пізнати його творчість. Тож вже опісля закінчення карантину чекаємо на Вас, шановні читачі!

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка