Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ю. Шаповал «Мить історії : 366 мініатюр про людей і події»



Пропонуємо Вашій увазі книгу відомого українського історика Юрія Шаповала «Мить історії : 366 мініатюр про людей і події», яка нещодавно поповнила книжкові фонди відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та присвячується пам'яті Блаженнішого Любомира Гузара.

 

Біографічна довідка

 

Юрій Шаповал є знаним і авторитетним істориком в Україні та за її межами.

Професор, доктор історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України, автор понад 800 публікацій, серед яких книжки «У ті трагічні роки. Сталінізм на Україні», «Україна 20-50-х років: сторінки ненаписаної історії», «Людина і система. Штрихи до портрета тоталітарної доби в Україні», «ОУН і УПА на терені Польщі, 1944-1947 рр.», «Україна ХХ століття: особи та події в контексті важкої історії», «Невигадані історії», «Доля як історія», «Петро Шелест», «Торкнутись історії», «Олександр Шумський: життя, доля, невідомі документи», «Михайло Грушевський», та ін. Йому також належать численні наукові розвідки, присвячені проблемам політичної історії України XX століття, біографіям багатьох діячів.

Друкувався в Австрії, Великобританії, Італії, Канаді, Німеччині, Польщі, Росії, США, Франції, Чехії. Юрій Шаповал упродовж багатьох років співпрацює із радіо і телебаченням, має здібність цікаво трактувати і доносити до слухачів і глядачів сюжети з різних епох історії України та інших країн світу.

Лауреат премії імені Миколи Костомарова Національної Академії наук України (1996), лауреат премії Служби безпеки України (1996, 1997), лауреат премії Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів (США) за наукові праці з історії України (2002), лауреат Всеукраїнського щорічного конкурсу засобів масової інформації «Золоте перо» - найвищої нагороди в галузі журналістики (2002), лауреат премії журналу «Сучасність» та Ліги українських меценатів (2004), лауреат премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності (2008).

 

Презентована книга Юрія Шаповала «Мить історії: 366 мініатюр про людей і події» є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра - це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений ­мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому - і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги.

Юрій Шаповал винайшов своєрідний, дотепний спосіб оживити історію, зробити її фактом нашого повсякдення, прив'язати до свого життєвого досвіду кожного слухача (а тепер і читача), надати їй особливої приватності.

Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією.

Тож запрошуємо всіх бажаючих до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І Франка для більш глибшого та детального ознайомлення з презентованою книгою

Чекаємо на зустріч з вами.

 

 

 

Шаповал Ю. Мить історії : 366 мініатюр про людей і події / Юрій Шаповал. - Київ : Парлам. вид-во, 2019. - 400 с. : іл.

 

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка