Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Справа Василя Стуса…»



Пропоную розповідь про нову книгу з фондів відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка - «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Її укладач - Вахтанг Кіпіані, укpaїнcький icтopик, жуpнaлicт. Cпiвзасновник мeдiapecуpcу «Icтopичнa правда», щo включaє iнтepнeт-видaння тa oднoімeнну пpoгpaму нa телекaнaлi ZIK.

У цій книжці зібрано архівні документи з шеститомної кримінальної справи Василя Стуса, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині - Галузевого державного архіву СБУ). Зокрема, протоколи обшуків, допитів, листи, статті, фотографії, а також останні прижиттєві нотатки Стуса - «З таборового зошита», таємно передані з в'язниці на волю.

Поет Василь Стус не зміг побувати на презентації жодної зі своїх книжок. Бо в Україні його не друкували - збірки віршів ходили по руках у самовидавному вигляді, а публікували їх лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, активна правозахисна позиція двічі приводили його на лаву підсудних - за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда».

Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався його врятувати, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі?

Завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка та прочитавши нове видання, Ви зможете дізнатися про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття - Василя Стуса.

Справа Василя Стуса:  зб. док. з архіву колиш. КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані ; [голов. ред. О. С. Кандиба]. - Харків : Vivat, 2019. - 688 с. : іл. - (Серія «Історія та політика»).

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка