Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книг фундації «Свята Унія» за участі о. Ігоря Пелехатого



12 грудня 2019 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги о. Тадеуша Сєвка «Життя і діяльність Блаженного Івана Слезюка» та видання авторства єпископа Григорія Хомишина «Українська проблема».

Відкриваючи захід, його модератор о. Ігор Пелехатий, священик парафії Церкви Пресвятого Серця Христа Чоловіколюбця і Блаженних Священномучеників Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка представив присутнім презентовані книги й детально розповів про них.

Спочатку мова йшла про видання польського священика о. Тадеуша Сєвка «Життя і діяльність Блаженного Івана Слезюка» - перше цінне наукове дослідження про життя, пастирську діяльність, мучеництво і прославу Блаженного Священномученика, Єпископа-Ординарія Станиславівської Єпархії, який звершував героїчний подвиг архіпастирського служіння у найтяжчий період історії переслідуваної і гнаної, але нескореної Української Греко-Католицької Церкви. Фаховий переклад презентованої книги здійснено заходами Фундації «Свята Унія» імені Блаженного Священномученика Григорія Хомишина.

Автор о. Тадеуш розповів, що спонукою заглибитись в обставини долі  Івана Слезюка стала та обставина, що єпископ був рідним братом його прабабусі. Він оповів про нелегке життя Блаженного о. Івана Слезюка, про написання книги, її джерельну базу. Доповнила його розповідь близька родичка о. Івана Тереза Достал, яка особисто мала можливість спілкуватися з отцем і зберегла в пам'яті спогади про нього.

Увазі присутніх також було представлено перевидання авторства єпископа Григорія Хомишина «Українська проблема».

Під час заходу висловлювали свої думки стосовно презентованих книг: заслужений ігумен монастиря Царя Христа Володимир Пальчинський, якого висвячував на служіння о. Іван Слезюк, перекладачка книги з польської Романа Кудла, доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Пилипів та заслужений журналіст України Павло Парипа.

Кожен виступаючий високо оцінив презентовані книги, їх глибоку інформаційну вартість, адже саме вони заповнюють ще одну білу пляму історії Церкви.

На завершення заходу о. Ігор Пелехатий передав для бібліотек області 100 примірників книг, які дадуть можливість читачам районних і сільських книгозбірень краще зрозуміти постать Блаженного Івана Слезюка.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка