Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Поспішай творити добро



3 грудня 2019 року працівники відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка підготували та провели інформаційну годину «Волонтерство: погляд у сьогодення», приурочену до Міжнародного Дня волонтера.

Волонтерство - це розмір твоєї душі,

це відчуття, коли віддаєш щось своє,

власне і радий поділитися тим...

        5 грудня світова громадськість відзначає Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку - Всесвітній день волонтерів. проголошений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

        Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році, у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проект за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найзапекліших боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія, й рух поширився світом.

        Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014 - саме Революція Гідності, а потім і війна на Сході дали поштовх розвитку волонтерства в нашій країні, яке з поодиноких спорадичних випадків виросло в потужний громадянський рух. Його витоки, національні особливості, вплив на майбутній розвиток суспільства ще довго досліджуватимуть науковці. Та вже тепер волонтерський рух можна оцінювати як один із небагатьох об'єднуючих складових української національної ідеї. Він викристалізовувався під час подій Революції Гідності, щоб загартованим, стати надійним оберегом України.

        Саме волонтери добровольцями йшли на фронт, волонтери збирали по світу гроші й везли на передову все, що лише могли, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували борщові набори. Саме завдяки українським волонтерам - їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі - Україна вистояла й зберегла незалежність.

        Про історичні витоки волонтерства, сьогодення волонтерського руху в Україні, основні групи та напрямки діяльності волонтерів, благодійні акції йшлося у виступі Ольги Підгаєцької, бібліотекаря відділу загального читального залу.

        Також у рамках інформаційної години, Олександра Князюк, завідувач сектору МБА, ознайомила присутніх із книжковими виданнями та статтями з періодичних видань, які представлені на книжково-ілюстративній виставці «Поспішайте творити добро» та закликала гостей заходу творити добро та долучитися до волонтерського руху.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка