Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація кіносценарію Марії Вайно



5 листопада 2019 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся круглий стіл-презентація кіносценарію Марії Вайно "Бойчукісти" про художника Розстріляного відродження Михайла Бойчука та його учнів.

Марія Вайно - відома прикарпатська поетеса, новелістка, кінодраматург, член Національної спілки письменників України та Національної спілки кінематографістів України.

Даний круглий стіл присвячений проекту, який підтримує Український Культурний Фонд щодо написання кіносценарію до створення художнього фільму «Бойчукісти».

Бойчукізм - знакове явище в історії мистецтва ХХ століття, яке подарувало світові нове художнє бачення, абсолютно відмінне від попереднього досвіду технічно та ідейно. Певною мірою це була спроба утвердити національний стиль в Україні, темпера замість олії, колективна творчість замість індивідуальної, повернення до історичної спадщини замість її заперечення.

Захід відбувся у формі діалогу, під час якого п. Марія надзвичайно цікаво озвучила всі етапи пізнання та осмислення теми бойчукізму, зачитала певні уривки з кіносценарію, з яких перед слухачем зринули важкі долі талановитих українських митців в контексті тогочасної непростої епохи.

Голова Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України Юліан Яковина, незалежний експерт кіносценарію, написав: «...Робота дуже потужна. Глибоко переосмислений матеріал цієї теми змусить задуматися глядача, відчути ту епоху, зрозуміти непросту і неоднозначну працю і місію митців того часу, яких за український елемент на їхніх мистецьких полотнах знищували, а з ними і українську культуру...»

У творчому діалозі взяла участь кандидат філологічних наук Марта Хороб, яка зауважила, що майстерність авторки полягає в тому, що вона зуміла дотриматися природи жанру кіносценарію, майстерно створила монументальний образ центрального лідера Михайла Бойчука та його учнів, а також подала історію України через постаті і долі художників.

Марія Вайно сердечно подякувала гостям зустрічі, колективу бібліотеки за важливу для неї підтримку, зацікавленістю її творчістю, а також за небайдужість до трагічного історичного минулого України.

Світлини

В Івано-Франківську презентували кіносценарій "Бойчукісти" (Канал-402) 05. 11. 2019 р.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка