Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Колективна монографія Володимира Великочого, Івана Монолатія та Юрія Плекана «БУЛИ ТРАКТОВАНІ НАСКРІЗЬ ГУМАННО…»



Шановні читачі! Фонди Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка нещодавно поповнила колективна монографія Володимира Великочого, Івана Монолатія та Юрія Плекана «Були трактовані наскрізь гуманно...», яка розкриває особливості українсько-польських взаємин у Галичині напередодні Першої світової війни і під час польсько-української війни 1918-1919 років, місце Коломиї у цих складних процесах, факти з історії Косачівського табору та інші цікаві історичні матеріали.

 Ознайомившись із пропонованою працею, Ви отримаєте інформацію про спектр складних, але не трагічних взаємин українців і поляків Галичини на початку ХХ століття, зможете проаналізувати специфіку міжнаціональних взаємин у період Української революції, вказавши на притаманну тодішнім національним меншинам тактику участі й неучасті у політичному й державному житті українців Галичини, дослідити повсякдення Коломиї та її містян-українців з огляду на функціонування в 1918-1919 роках вже кілька разів поспіль згаданого табору для інтернованих осіб на її околиці - Косачеві.

Важливим для авторів було також проаналізувати на доступних нині і вперше виявлених документах і поведінку й мотивації тих осіб, котрі були відповідальними за надання медичної опіки, без огляду на національну чи релігійну належність утримуваних осіб, їхнє подвижництво в умовах епідемії грипу і тифу, нестачі медикаментів, продовольства тощо.

Дослідження присвячене пам'яті українського військового медика Петра Петрушевича (1870-1924?), саме тієї людини, яка найбільше постраждала за порятунок життя польських полонених та інтернованих осіб, однак котру і досі прозивають «косачівським катом».

Історія - саме та царина життя людини, котра творить наше сучасне і майбутнє. Тож запрошуємо всіх, кого зацікавила монографія «Були трактовані наскрізь гуманно...» до відділу краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка. Ми чекаємо на Вас, шановні читачі!

 Великочий В. «Були трактовані наскрізь гуманно...». Косачівський табір для інтернованих осіб в контексті українсько-польських взаємин у Галичині (1918-1919 рр.) : монографія / В. Великочий, І. Монолатій, Ю. Плекан. - Івано-Франківськ, 2019. - 181 с.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка