Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Будівничі собору слова



У відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відкрита книжкова міні-галерея з циклу «Будівничі собору слова» приурочена Дню Незалежності України. На розгорнутій експозиції представлена творчість 4-х українських митців, чиї ювілеї ми відзначаємо цьогоріч у серпні.

Борис Антоненко-Давидович. Письменник величезного творчого діапазону, що створив романи, повісті й оповідання, нариси й репортажі, критичні й літературні статті, переклади й мовознавчі праці, пробував свої сили в драматургії й ліриці, залишив спогади й епістолярну спадщину. Антоненко-Давидович зумів вижити в нелюдських умовах сталінських таборів, повернутися в літературу й при цьому не зректися своїх переконань. Цьогоріч минає 120 років від дня його народження.

Пантелеймон Куліш. У ці серпневі дні минає 200 років від дня його народження - українського письменника, мовознавця, перекладача, а також педагога і історика. Відомий найбільше як перекладач Біблії та як автор першого українського історичного роману „Чорна рада".  Особливою його заслугою стало видання української „Граматики" та оригінального українського правопису „кулішівка". Виставковий стенд знайомить читачів із «правдивим Кулішевим словом».

 

Глибинні джерела таланту Юрія Федьковича. 8 серпня - 185 років від дня народження відомого українського письменника, повне ім'я якого - Осип Домінік Гординський де Федькович. Поет, прозаїк, драматург і публіцист;  перекладав і переспівував твори багатьох тогочасних письменників світу. Експозиція знайомить з віршами, поемами, драмами, а також байками, казками, жартами,  що принесли „буковинському соловію" заслужену популярність. За словами Дмитра Павличка, поезія Юрія Федьковича „має сильний заряд загальнолюдської вартості; перейнята стражданням великої і щирої душі, закохана в свободу".

Павло Загребельний. 25 серпня відзначаємо 95 років від дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка. Його життя охоплює майже усе ХХ ст. - епоху випробувань і національного утвердження. «Відлуння віків і подій» - вислів, яким можна охарактеризувати творчість митця, а це понад 20 романів, кілька повістей, публіцистичні та літературно-критичні статті, есе, п'єси, кіносценарії. «Я вибирав великі душі, які сяють нам тисячоліття» - слова самого автора про все створене.

Минули століття з часу всього написаного талановитими письменниками, але й сьогодні їхні твори хвилюють читача і ними по праву пишається український народ.

Тож запрошуємо завітати до відділу абонементу ОУНБ ім. І. Франка, де впродовж серпня діятиме книжкова міні-галерея  «Будівничі собору слова», яка  допоможе детальніше пізнати творчість воістину народних митців.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка