Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Українсько-білоруський діалог в обласній бібліотеці



5 червня 2019 року у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася творча зустріч з білоруським письменником Миколою Адамом «Українсько-білоруський діалог: письменник, перекладач Микола Адам зблизька».

Микола Адам - білоруський поет, прозаїк, перекладач. Закінчив філологічний факультет Білоруського державного університету, в студентські роки був удостоєний президентської стипендії як талановитий молодий письменник. Згодом отримав ще одну вищу освіту - закінчив кінофакультет Мінського державного університету культури і мистецтв, опанувавши фах кінодраматурга. Автор прозових книг «Шовк», «Гра уяви», «Кожному своє пекло», романів «Мило. Білоруський роман», «Вітаю, Даша!», «Інтонації», «Хроніки Білорутенії», «...І придбав оцей дім»; поетичної збірки «Колискова для коханої». 

Модератором заходу була Марія Едуардівна Вайно - українська письменниця, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки кінематографістів України, яка в ході свята розповіла про історію знайомства з письменником, перші переклади своїх творів на білоруську мову та тісну, плідну співпрацю з п. Миколою.

Сам Микола Адам висловив своє захоплення нашою мальовничою Україною, розказав про своє українське коріння та зачитав вірші, які мабуть, нікого не залишили байдужими у залі.

Присутні мали чудову нагоду послухати поезії в авторському виконанні Олександра Букатюка, Богдана Кирсти, Анни Мотики, Романа Бойчука, Марії Вайно, а Микола Адам запропонував їхні переклади білоруською мовою.

Захід у формі діалогу проходив у теплій та дружній атмосфері, гості свята дізналися багато цікавого про білоруську мову, культуру, а також про феномен творчості письменника та перекладача Миколи Адама.

До розмови долучилися літературний критик Євген Баран, науковець Марта Хороб. Слова вдячності за популяризацію української літератури у Республіці Білорусь висловила письменниця, голова обласної організації Національної спілки письменників України Світлана Бреславська, яка вручила Миколі Адаму подяку за співпрацю від обласного управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА.

На завершення свята заступник директора обласної книгозбірні Галина Горбань наголосила, що співпраця з п. Миколою є надзвичайно корисною та потрібною, адже завдяки їй ми більше дізнаємося про білоруську літературу, поезію та відчуваємо тісний зв'язок із сусідньою країною.

Світлини

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка