Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Роман Іваничук. І в пам’яті, і в серці



До 90-річчя від дня народження знаного українського письменника Романа Іваничука у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка відкрита книжкова виставка-вшанування.

27 травня відзначаємо 90 років від дня народження Романа Іваничука, українського письменника, нашого краянина, ім'я та творчість якого відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

          Народився він на Косівщині, в селі Трач, здобув фах українського філолога у львівському університеті, впродовж деякого часу вчителював. Розпочавши літературну діяльність, багато років життя присвятив львівському журналу „Жовтень", нині „Дзвін". У складний період, коли Україна здобувала незалежність, займав активну громадську позицію: був одним з організаторів Товариства української мови ім. Т. Шевченка, Народного Руху України, народним депутатом І-го демократичного скликання.

          Перша збірка новел „Прут несе кригу", яка принесла йому визнання, вийшла друком 1958 року. Згодом Роман Іваничук зосереджується на історичній прозі. Писати романи про історію України - це справа титанічна, бо наша історія - це роки й століття, коли ми, українці, не знали правдивої інформації про рідну державу. Та відомого майстра української історичної літератури не лякали труднощі, бо він був переконаний, що головне завдання письменника - розповідати правду. Свідченням цього є його твори: „Мальви", „Черлене вино", „Орда", „Журавлиний крик", „Четвертий вимір", „Шрами на скалі", „Хресна проща", „Край битого шляху" та багато інших книжок, серед яких: ,,Євангеліє від Томи", ,,Присутність відсутніх", ,,Люлька з червоного дерева",  представлених на книжковій виставці „Роман Іваничук. І в пам'яті, і в серці".

          Всіх, кому небайдужа творчість нашого славного краянина, запрошуємо завітати  до відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка і  вшанувати  його пам'ять, перечитавши ці книги, у яких найголовніше  - це любов до рідної землі і українського народу.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка