Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Магія слова Романа Іваничука



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку-спогад, присвячену 90-річчю від дня народження визначній постаті українського літературного процесу: відомому і популярному українському письменнику, громадському діячеві Роману Іваничуку.

Народився він 27 травня 1929 р. у с. Трач, тепер Косівського району Івано-Франківської області. Батько-вчитель мав велику бібліотеку, тому з дитинства він багато читав. Освіту здобув у Коломийській гімназії, де запричастився з чистих джерел літературного слова Івана Франка, Лесі Українки, Юліана Опільського, Гната Хоткевича. Саме тут почав зростати талант майбутнього письменника. Після закінчення гімназії продовжив навчання у Львівському державному університеті ім. І. Франка на факультеті української філології. У 1957 році Р. Іваничук поїхав працювати учителем української мови і літератури у селище Щирець Львівської області. В літературі вважав своїми учителями Василя Стефаника, Михайла Коцюбинського та Ірину Вільде, також у ранній період творчості перебував під великим впливом творів Івана Керницького.

Роман Іваничук пройшов нелегку школу життя. Він належав до письменників, які змінили духовну атмосферу в Україні. Його дивом оминули репресії 60-х років. У 1958 р. вийшла друком перша збірка новел «Прут несе кригу», яка принесла йому визнання. З 1963 р. впродовж трьох десятиліть письменник працював у редакції журналу „Жовтень”, який згодом було переіменовано на „Дзвін”, завідував відділом прози.

З-під його пера з`явилися романи „Мальви” (1968), „Журавлиний крик”, „Черлене вино” (1976), „Вода з каменю” (1982), „Шрами на скалі” (1986), „Бо війна війною” (1991), „Орда” (1992), „Ренегат”, „Євангеліє від Томи” (1993). Це різні часи, різні географічні терени, різні жанрові підвиди історичного роману, але найголовніше там – це любов до рідної землі й народу як смислу існування людини.  Творчість Романа Іваничука відзначена літературною премією Міжнародної фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів, присуджено премію ім. А. В. Головка та удостоєно Державною премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка,  а 16 січня 2009 р. Указом Президента України за самовіддане служіння Україні, значний особистий внесок у духовне відродження української держави, плідну літературну і громадську діяльність письменнику присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.

А всіх охочих детальніше дізнатись про нелегкий життєвий і творчий шлях відомого письменника, ми запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка у відділ краєзнавчої літератури на перегляд  книжкової виставки-спогад «Магія слова Романа Іваничука», на якій щедро представлені твори автора, а саме: «Дороги вольні і невольні: Спогади та медитації» «Через перевал», «Химер», «Черлене вино», «Манускрипт з вулиці Руської», «Журавлиний крик»,  «Жарінь»,  «Вода з каменю», «Саксаул у пісках», « Бо війна - війною...», «Через перевал», «Хресна проща» та багато інших.

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка