Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Лікарю-винахіднику, літератору, громадянину Миколі Кардащуку – 90!



Нехай зупинить час свої шалені кроки І іней сивини в одну хай щезне мить! Бо розум Ваш ясний Бог просвітив на роки І серце Ваше для людей горить! Хай травень квіти Вам до ніг прихилить, Як нині голови схиляєм ми свої. Складаємо найкращі побажання, Довічних благ з роси Вам і води!

Миколі Кардащуку, ім'я якого широко відоме на Прикарпатті, Господь заповів велику життєву дорогу, але вона, на жаль, була встелена гострим камінням і колючим терням, драматичними та трагічними сюжетами. Не дивлячись на всі перипетії долі, завдяки жертовній відданості українській національній ідеї, він довів і постійно доводить, які невідгадані сили духу має Людина. 

 Народився М. Д. Кардащук в далекому 1929 році 23 травня в мальовничому селі Старі Кути Косівського району Станіславської області. Навчався у Львівському медичному училищі, згодом - Львівський медичний інститут. Викладав хірургічну стоматологію у Чернівецькому медичному училищі, працював хірургом-стоматологом нейрохірургічного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні. У 1980 р. на кафедрі органічної хімії Чернівецького університету синтезував хімічний препарат «Дісанол» з високоефективними протизапальними, антимікробними, гемостатичними, знеболюючими і стимулюючими регенерацію властивостями

  З 1980 р. до 1986 р. М. Д. Кардащук працював у Івано-Франківському медичному інституті на посаді асистента кафедри ортопедичної стоматології. У 1986 р. за політичні погляди був заарештований, втратив роботу. Повернувся у медичний університет лише у 1997 р.

Він автор 32 наукових праць, 22 раціоналізаторських пропозицій; отримав 7 патентів України: три з них - у 2004 р. на «Дісанол»: речовину, розчин і Дісанолову мазь, які підтвердили високу ефективність їх фармакологічної дії та цінність застосування у стоматологічній практиці. Вагомим є й внесок лікаря-дослідника в інтелектуальну скарбницю нашого краю, адже у 2004 році Микола Дмитрович був визнаний кращим вченим-винахідником Прикарпаття за підсумками обласного рейтингового конкурсу «Техтворчість Прикарпаття», а також нагороджений дипломами лауреата премії ТВР України ім. Г. Терсенова.

 Як педагог, у 2007 році видав підручник для студентів та стоматологів-практиків «Щелепно-лицева ортопедія».

  Багатогранною є суспільно-політична і громадська діяльність М. Д. Кардащука. У часи відновлення української державності 1991 року, він прийняв військову присягу на вірність Україні, вступив до лав Спілки офіцерів України і як делегат брав участь у роботі з'їздів СОУ. 1992 року під його керівництвом був створений комітет військово-патріотичного виховання молоді, який мав на меті відкривати нездоланні щити історії українського народу, розповідати підростаючому поколінню про нечувану звитягу і патріотизм наших співвітчизників. Його громадянська позиція відзначена численними нагородами: Дипломом почесного члена ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка і медаллю «Будівничий України», Дипломом та медаллю «10 років СОУ» і Грамотами Збройних Сил України, Відзнакою «Офіцерський Хрест з мечами» та Грамотою і медаллю «За заслуги в захисті і розбудові Незалежної Української Держави», Грамотами і медаллю УПА «50 років С. Бандери» за співпрацю з братством ОУН-УПА Карпатського краю, Грамотою та Хрестом «50-ти ліття Союзу колишніх українських вояків у Канаді» за заслуги в обороні Української Держави (1999р.), Почесним знаком голови ОДА і ОР «Хрест звитяги і примирення» (2005р.), медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям» (2012р.), грамотами ІФНМУ, Грамотами і медаллю ВОВ. За видатні заслуги перед Українським козацтвом і виховання молоді в національно-патріотичному козацькому дусі йому було присвоєно звання Генерал-хорунжого і нагороджено орденами. Усього нагород: орденів і медалей - 25, грамот - 54.

Наукова і винахідницька творчість Миколи Кардащука, його громадська діяльність гармонійно доповнюється художнім словом, хистом драматурга: саме в п'єсах розкрив він свій літературний талант.

У 2012 році автор видав збірку драматичних творів «Карпатська симфонія» з історичної ідеологічної проблематики, з яких п'ять п'єс поставлено на театральних сценах Прикарпаття. До книги увійшли твори «Мати», «Ми живі», «Карпатська симфонія», «Кроваві Різдвяні свята», «Ковалі своєї долі», «Сила волі - досягнення мети», «Трагічна любов», «Цвіт папороті», «Зачарована сопілочка», в яких змальовано події 40-50-х років ХХ століття на Західній Україні, зокрема, Косівщині та Буковині, злободенні проблеми сучасності, відтворено звичаї і вірування українського народу.

В 2014 році вийшла друком монографія  про етногенез українського народу «Хто ми? Хто наші пращурі? Звідки пішла-постала Україна», де був розкритий нам могутній і складний процес формування та розвитку України, ґрунтуючись на багатому археологічному матеріалі вітчизняних і зарубіжних писемних джерелах.  Дослідник висвітлив національний етногенез через первісні часи, формування племен, праісторичну цивілізацію Оріану-Скіфію, розкрив особливу роль Карпатського регіону в етнічній історії Київської Русі, Галицького князівства та Галицько-Волинської держави, описав добу Козаччини, гетьманський період Богдана Хмельницького, національне відродження ХIХ та визвольні змагання ХХ століття.

У 2018 році побачило світ наукове видання «Від Скіфії до АТО (медицина і армія в просторі і часі)», яке вийшло за сприяння Інституту Східної Європи (м. Львів). Автором досліджується послідовний процес зародження і розвиток медицини та медичної науки в Україні, починаючи з кам'яного віку і до сьогодення, історичні факти воєнної історії дають можливість дізнатися про озброєння у військах різних народів, які йшли війною на українські землі, починаючи від Скіфських часів і до ХХІ століття нашої ери та методи надання медичної допомоги воїнам.

Надзвичайно приємно, що ці літературні твори Микола Дмитрович Кардащук презентував в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка. На базі головної книгозбірні вже продовж 17 років діє Інтелектуальний клуб творчих особистостей «Галицькі кмітливці», де саме і проводяться зустрічі з авторами винаходів і творчих проектів, презентації нових книг, виставки наукових напрацювань, покази ексклюзивних моделей і майстер-класи тощо.

Колектив ІФОУНБ ім. І. Франка привітав ювіляра та нагородив Подякою за плідну, багатолітню співпрацю. З нагоди свята в відділі економіко-виробничої літератури діє розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Миколі Кардащуку - науковцю, педагогу, громадянину присвячується», де представлені матеріали про його діяльність як винахідника і літератора з фондів головної книгозбірні області.  На сайті бібліотеки (www.lib.if.ua) розміщена інформація про його життєвий шлях, на обласному радіо у рубриці «Скарбниця» звучав матеріал про нашого видатного земляка.

Своїм життям Микола Дмитрович довів, що 90 років - це зовсім не похилий вік. Низький уклін Вам за ту складну життєву дорогу, якою продовжуєте йти гідно, будучи учасником історичних подій і працюючи на благо майбутнього покоління.

Роки летять, мов лебеді у вирій,
Життя іде, не зупинить.
Прийміть вітання наші щирі,
Ще до ста років зичимо прожить!
Хай будуть поруч Віра і Надія,
Як два крила, що впасти не дадуть,
Любові й милості Господь наділить
І довгих літ, що сонцем виграють.

25 травня 2019 року працівники Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка взяли участь у святкуванні з нагоди 90-річного ювілею Миколи Дмитровича Кардащука, яке відбулося в обласному об'єднанні всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Світлини

 

 

 

 

 

 

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка