Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Великі жертви твої. Україно!



Під такою назвою в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка організована книжково-ілюстративна виставка-реквієм, приурочена до Дня вшанування пам`яті жертв депортації кримськотатарського народу та до Дня пам`яті жертв політичних репресій.

    18 і 19 травня - пам'ятні дні в історії української державності, пов'язані з наслідками комуністичної експансії. Адже події, про які згадуємо в ці дні, - трагічна сторінка історії, в яку вписано мільйони імен невинно загублених і репресованих наших співвітчизників.
     18 травня вшановується пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року. Цього року відзначаються 75-ті роковини трагедії, коли внаслідок насильницьких дій радянської влади за кілька днів зі своїх домівок і рідної землі було вивезено понад 194 тисячі кримських татар і інших жителів Криму. Таке примусове масове виселення призвело до загибелі тисяч кримських татар - були занапащені долі як окремих людей, так і знищені цілі родини. Сьогодні питання відстоювання прав кримських татар на їхній історичній Батьківщині знову актуалізувалося, оскільки з моменту, відколи Російська Федерація окупувала Крим, корінне населення півострова знову зазнає утисків та переслідувань за етнічною належністю.
     Щороку в третю неділю наша держава вшановує пам'ять жертв політичних репресій задля привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства. 19 травня, в День пам'яті жертв політичних репресій згадуємо тисячі й тисячі українських громадян, які за облудними звинуваченнями були позбавлені волі, посаджені в тюрми й вислані в табори, а велика частина з них поплатилася власним життям за вчинки і погляди, які не вписувалися в канони насаджуваної комуністичної ідеології.
     За роки правління тоталітарного режиму СРСР внаслідок кривавих політичних репресій загинули мільйони українців. А сьогодні Україна заново опинилася під прицілом - боронячи кордони Донецької та Луганської областей, наші співгромадяни знову гинуть від агресії злочинного політичного режиму, який продовжує втілювати Російська Федерація. Як наслідок, трагічна статистика жертв політичних репресій практично щодня поповнюється новими іменами загиблих захисників і патріотів України.
На жаль, ці страшні події попереднього століття з роками не залишилися в минулому та не збереглися виключно у нашій пам'яті та історії. Навпаки - сьогодні вони набувають гострої актуальності і ставлять перед суспільством нові виклики. Відповідно їх відзначення та вшанування набуло для України ще важливішого значення.
     З метою відродження національної пам'яті та утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства працівники відділу загального читального залу нашої книгозбірні створили книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Великі жертви твої. Україно!». На експозиції представлені монографії, матеріали наукових конференцій, збірники наукових праць. Серед них матеріали Всеукраїнської наукової конференції «Політичні репресії в Українській РСР 1937-1938 рр.: дослідницькі рефлексії та інтерпретації», збірник документів «Особые папки» Сталіна і Молотова про національно-визвольну боротьбу в Західній Україні у 1944-1948 рр.», збірник спогадів політв`язнів, репресованих і переслідуваних «Літопис голгофи України», книги «Літопис нескореної України», «У боротьбі за волю України», Е. Епплбом «Історія ГУЛАГу», Р. Конквест «Великий терор», Н. Наймарк «Геноциди Сталіна», Б. Петров «Діячі української культури (1920-1940 рр.) - жертви більшовицького терору», Підгайний С. «Українська інтелігенція на Соловках», Ю. Шаповал «ЧК-ГПУ-НКВД в Україні: особи, факти, документи» та інші.
    Тож запрошуємо Вас переглянути книжкову експозицію та вшанувати пам'ять репресованих українців, передати історію про їх біль нащадкам!
Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка