Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вшануй, хвилиною мовчання, Вкраїно, тих, що полягли



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-вшанування, створена працівниками відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка з нагоди Дня пам`яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

І живуть у пам'яті народу

Його вірні дочки і сини,

Ті, що не вернулися з походів

Грізної великої війни.

                                                                        Їх життя, їх помисли високі,

                                                                        Котрим не судилось розцвісти,

                                                                        Закликають мир ясний і спокій,

                                                                        Як зіницю ока, берегти.

                                                                                                   В. Симоненко

Днями ми вчергове відзначатимемо День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, згадуючи всіх тих, чиє життя забрала війна. Цей день - радісне і одночасно сумне нагадування про історичну перемогу людства над фашизмом, а ще - це День пам'яті та примирення.

Друга світова війна стала найбільшим збройним конфліктом на планеті і одночасно найтяжчою трагедією в історії людства. У ній уперше і, сподіваємось, востаннє було застосовано ядерну зброю, здійснено найтяжчі військові злочини та злочини проти людяності. Унаслідок бойових дій, репресій проти військовополонених і населення, а також голоду, хвороб та виснаження загинуло від 70 до 80 млн. осіб, дві третини з яких - цивільні.

Для України Друга світова війна - національна трагедія, під час якої воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Серед величезних втрат українського народу в Другій світовій війні найтяжчими були демографічні, які оцінюються від 8 до 10 млн. осіб.

        З метою гідного вшанування подвигу українського народу в Другій світовій війні, його вагомого внеску в перемогу антигітлерівської коаліції; засвідчення поваги до всіх борців проти нацизму; увічнення пам'яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни працівники відділу загального читального залу нашої книгозбірні створили книжково-ілюстративну виставку-вшанування «Вшануй, хвилиною мовчання, Вкраїно, тих, що полягли». Серед представлених на експозиції книг - фотоальбом «Миттєвості війни», альманах «Пам'ять серця», історичні нариси «Україна у Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття», «Друга світова війна і доля народів України», «Україна у полум'ї війни. 1941-1945», видання «Війна без пощади і милосердя» А. Кентій та В. Лозицького та багато інших. Документи, представлені в експозиції, висвітлюють причини виникнення Другої світової війни, відтворюють широку панораму подій від початку війни в 1939 році докапітуляції нацистської Німеччини.

        В монографіях та наукових збірниках розглядається внесок України у досягнення перемоги над нацизмом. Майже сім мільйонів солдат в семи арміях - такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму. Українці, що походили з різних куточків України та світу, воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США. Вони були партизанами; служили як у допоміжних формуваннях, так і на передовій. Майже всі дістали високі відзнаки країн, за які вони воювали.

Сьогодні Україна, як і у роки Другої світової війни, є епіцентром протистояння агресору, але ми віримо, що незабаром над нашою державою знову буде мирне безхмарне небо.

Тож запрошуємо всіх до перегляду книжково-ілюстративної виставки, разом схилімо голови перед пам'яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах та віддаймо данину глибокої поваги ветеранам Другої світової війни.

 

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка