Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Історія, що в камені застигла



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто ілюстровану книжкову виставку «Архітектурна рапсодія Прикарпаття», присвячену відзначенню Міжнародного дня пам'ятників та історичних місць.

Цей день було встановлено Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць, створеної при ЮНЕСКО. В Україні цей день називається «День пам'яток історії та культури».  Завдання цього свята – ще раз нагадати про історичне різноманіття культурної спадщини та необхідність її збереження для майбутніх поколінь.

Старовинні замки, величні собори і сільські церкви, громадські будівлі, пам’ятники і меморіальні дошки видатним особистостям, – це ті пам’ятки, які дають уявлення про історичну минувшину кожної нації.

З нагоди свята у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Архітектурна рапсодія Прикарпаття», яка містить документальні джерела, книги, альбоми, присвячені дослідженню визначних пам’яток Івано-Франківщини. Це видання Володимира Грабовецького, Володимира Полєка, Михайла Паньківа, Богдана Гавриліва, Мирона Мицана, Івана Бондарева та інших науковців.

Про пам’яткоохоронну діяльність Івано-Франківської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури розповідає книга „На сторожі культурної спадщини Прикарпаття”. Особливу увагу привертає ілюстрована монографія „Сто втрачених дерев’яних церков Західної України”, яка є відтворенням у малюнках-реконструкціях найхарактерніших екстер’єрів втрачених храмів. Окреме місце на виставці займають книги серії «Моє місто», в яких є відомості про давні пам’ятки і будівлі нашого міста, їх спорудження, руйнування та відновлення. Всі описи підкріплено багатьма давніми і сучасними світлинами. Також на виставці є книга З. Соколовського про відомих архітекторів радянського Івано-Франківська.

Тож запрошуємо всіх зацікавлених доторкнутись до минувшини, ознайомившись з цікавою літературою, пов’язаною з визначними пам’ятками історії та культури нашої області. Чекаємо на Вас.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка