Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація монографії Ольги Деркачової про творчість Богдана Томенчука



18 лютого 2019 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація монографії івано-франківської письменниці, доктора філологічних наук, професора кафедри педагогіки початкової освіти педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ольги Деркачової «Між мовчанням і світом: лірика Богдана Томенчука. Сфери буття».

Наукова праця з красномовною назвою присвячена глибинному осмисленню лірики івано-франківського поета Богдана Томенчука.

Модератор заходу - доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури ПНУ Степан Хороб зауважив, що «монографія дещо відходить від усталених форм і руйнує традиційний канон наукової форми».

У своєму виступі Ольга Деркачова розповіла, що, працюючи над книжкою впродовж трьох років, була захоплена оригінальністю та небуденністю ліричних і громадянських візій поета. Вона зазначила: «Я писала не про Богдана Томенчука, а про його вірші, намагалася зробити наукове дещо спрощеним, щоб не перевтомлювати термінами, темами і метою читача, а відкрити для нього непересічну творчість автора».

Книга видана в 2019 році у видавництві «Discursus»  

В свою чергу, голова обласної організації НСПУ Євген Баран поділився з присутніми своїми роздумами: «У сучасних літературних і навкололітературних працях так багато хаосу, що хочеться уникнути цього творчого безладу бодай в наукових писаннях, і саме це намагалася довести Ольга Деркачова». Принагідно Євген Баран вручив Богдану Томенчуку відзнаку за перемогу в обласному конкурсі «Краща книжка Прикарпаття 2018 року» із поетичною збіркою «Жінка з одного вірша», а також Степану Хоробу за дослідження «Сценічне слово Благовісту. Антологія української релігійно-християнської драми ХХ-ХХІ століття».

Директор головної книгозбірні Людмила Бабій висловила щире захоплення  багатогранною діяльністю Ольги Сергіївни Деркачової і зазначила, що в ОУНБ ім.  І. Франка вона неодноразово представляла на розсуд читачів, як свої прозові твори так і модерувала численні літературні напрацювання відомих українських й івано-франківських письменників. Сьогодні пані Ольга презентує змістовне, аналітичне своє наукове дослідження про творчість відомого поета Богдана Томенчука.

Привітали Ольгу Деркачову й інші гості свята, зокрема: депутат обласної ради Микола Палійчук, голова ГО «Громадський інститут аналітики» Віталій Перевізник, керівник обласного осередку НТШ, професор ІФ НТУНГ Василь Мойсишин, доктор філологічних наук, професор ПНУ імені Василя Стефаника Василь Ґрещук, доктор мистецтвознавства, професор ПНУ імені Василя Стефаника Ганна Карась, колеги Ольги Деркачової - Соломія Ушневич та Руслана Василишин, громадська діячка Романія Постолянюк.

У своєму виступі Богдан Томенчук зазначив: «Я не знаю як реагувати на цю монографію, бо ще до того не доріс... Проте можу відзначити енциклопедичність знань Ольги, її вміння оперувати науковими фактами і не забувати про внутрішнє наповнення віршів». Присутні мали можливість зануритися у ліричний світ автора, який прочитав декілька своїх  поезій.

І наостанок, звісно, було безліч побажань і, звичайно, автограф-сесія.

Присутні мали змогу придбати твори Ольги Деркачової і Богдана Томенчука безкоштовно, однак кожен міг залишити благодійний внесок на лікування онкохворого сина атовця Андрія Фармуги - Станіслава.

Світлини

Оновлено 01-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка