Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Чергова зустріч в рамках «Лемкоклубу»



17 лютого 2019 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка в рамках діючого «Лемкоклубу» відбувся захід для нащадків лемків та шанувальників лемківської культури під назвою «Кохання по-лемківськи».

«Лемкоклуб» діє в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка з 2014 року. Клуб створений з метою відродження духовності, звичаїв, традицій, культури, мови лемків, для обміну інформацією, розширення знань про лемківську культуру, виховання молоді у дусі лемківських звичаїв та традицій, практикування розмовної лемківської мови.

Модератором заходу була Анна Кирпан, голова «Лемкоклубу», журналіст, художник.

На зустріч завітало багато гостей з Івано-Франківська, а також з інших міст.

Голова ГО "Молода Лемківщина" Микола Крупей приїхав зі Львова. Під час заходу учасники організації презентували проект «Лемкоспіви», тобто лемківську музичну культуру. Разом з присутніми вони співали та розучили багато лемківських пісень про кохання.

Серед запрошених була директор Монастириського обласного комунального музею лемківської культури і побуту «Лемківське село» Віра Дудар, яка цікаво розповідала про життя, побут, традиції, звичаї та обряди лемків, а також представила музейні експонати одягу та повсякденних речей побуту.

Голова Івано-Франківської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Оксана Данилів зазначила, що такі заходи виховують шанобливе ставлення до культурних та духовних цінностей лемків, що проживають на території України та за її межами.

На захід завітала й голова міської організації «Лемківщина» Лариса Шафран, яка засвідчила, що лемківська культура не зникає, а потребує сьогодні уваги та сприяння її розвитку, примноження культурних скарбів лемків.

Член правління Івано-Франківської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Орест Шуплат продемонстрував присутнім цікаві способи знайомства та залицяння молодих лемків.

Також до уваги гостей була представлена книжково-ілюстративна виставка «Обереги лемківської духовності», на якій експонувалися книги про лемківський одяг, традиції сімейного і громадського побуту, звичаї, обряди, повір'я, багатий і мелодійний пісенний фольклор, легенди, перекази, ужитково-декоративне мистецтво тощо.

Такі заходи, як «Кохання по-лемківськи» сприяють популяризації лемківських традицій, несуть духовну красу та мають естетичну вартість.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка