Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Лариса Якубова «Русский мир» в Україні: на краю прірви»



Книжкові фонди відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка нещодавно поповнило нове видання – книга Лариси Якубової «Русский мир» в Україні: на краю прірви»

Біографічна довідка

    Лариса Якубова – доктор історичних наук, провідний науковий співробітник інституту історії України НАНУ, член-кореспондент НАНУ – передусім відома як дослідниця історії міжетнічних відносин міжвоєнного періоду, теорії і практики національної політики, історії етнічних громад України, проблем націє- і державотворення в їхній історичній динаміці та у світлі викликів сьогодення.
    Упродовж останніх років досліджує історію Криму та Донбасу. Є співавтором видань «25 років незалежності України: нариси історії творення нації та держави (Київ, 2016)», «Донеччина і Луганщина у ХVІІ – ХХІ ст.: історичні фактори й політичні технології формування особливого та загального у соціально-економічному, суспільно-політичному та етнокультурному просторі» (Київ, 2015), «Триста років самотності: український Донбас у пошуках смислів і Батьківщини» (Київ, 2016), «Донбас і Крим в економічному, суспільно-політичному та етнокультурному просторі України: історичний досвід, модерні виклики, перспективи» (Київ, 2016).
    Системна ментальна, ідеологічна та методологічна криза, про яку йшлося в наукових колах десятиріччями, вивела назовні удавнені суперечності між носіями різноспрямованих філософських доктрин (і відповідно – життєвих стратегій) у найгострішій формі – збройного протистояння.
    Росії, що прагне вже не перший рік загнати Україну в пастку, лише здається, що вона повністю контролює ситуацію, що жертва в цій цивілізаційній війні – одна. Насправді Росія сама потрапила заготовлену пастку. Причини окресленої ситуації зрозумілі всім, хто обізнаний із модерною історією обох країн.
    Випробовування «руським миром» стане найважчим іспитом, який Україна має скласти, аби повною мірою набути державний суверенітет, проголошений у 1991 році. Попри колосальні економічні, моральні, інформаційні навантаження та світоглядний шок не варто сприймати ситуацію як безвихідну. Так, Україна стоїть нині на краю прірви, однак у цій патовій ситуації важливо, ким вона себе відчуває: загнаною у безвихідь істотою, що має впасти і розбитися, бійцем, що вистоїть, чи птахом, що може злетіти до неба.
    Книга буде цікавою для науковців, студентів і всіх, кому не байдужі історія і доля України.
    Тож запрошуємо вас до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для більш ширшого ознайомлення з презентованим виданням.

    Якубова Л. «Русский мир» в Україні: на краю прірви / Лариса Якубова. – 2-е вид. – Київ : Кліо, 2018. – 383 с.

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка