Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

В. Якушев «Карателі»



Пропонуємо Вашій увазі книгу львівського журналіста, воїна АТО Владислава Якушева «Карателі», яка нещодавно, після захопливої презентації, поповнила книжкові фонди відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка. Книга вийшла друком у київському видавництві «ДІПА». За словами автора, він майже рік вів перемовини із різними видавництвами і отримував відмови або пропозиції, від яких відмовлявся сам. «Не можу я гламурно причесати цю книгу, не можу вписати в неї когось для піару, – розповів В. Якушев. – Коли падали снаряди 152-го калібру, не було з нами тих, кого тепер треба піарити. «ДІПА» погодилось друкувати. Без змін та додаткових умов. З початку війни видавництво друкує книги, написані АТОвцями. Друкує мужньо, тому що книги про війну читають далеко не всі і на продаж їх візьме не кожен магазин…».

Біографічна довідка

        Якушев, Владислав Володимирович, 1975 року народження. Українець. Народився у м. Львів. Освіта вища. У 1997 р. закінчив ДУ «Львівська політехніка», факультет автоматики. З 2000 року працював журналістом у Львові та Києві. Остання посада: головний редактор журналу «Кримінальне чтиво. Захід». Учасник Революції Гідності. З 2015 по 2017 роки - прес-секретар 14-ї ОМБр. Учасник бойових дій.

        Роман «Карателі» уже назвали одним із найрезонансніших творів сучасної української літератури, присвячених подіям війни на Донбасі. У презентованій книзі змальовуються події 2015-2016 років, що відбувались на ділянках фронту, яку захищала 14-та окрема механізована бригада. У цій бригаді автор у 2015-2016 рр. служив на посаді керівника прес-служби. Перша презентація книги відбулась у місті Мар'їнка Донецької області.

               Автор роману під час війни не мав часу щось записувати, тому він робив тільки епіграфи, які потім йому допомогли відтворити спогади про події, які відбувалися на фронті. Книгу Владислав Якушев писав цілий рік в одному селі, де перебував у повній самотності. «Це художня книжка на основі реальних подій. Після чергового бою один друг сказав: от воюємо, а ніхто про нас не згадає, буде сухий звіт штабу скільки обстрілів сталося. Тоді всі посміялися, а у мене з'явився задум написати про ті події, про людей, які стоять на передовій», - зазначив Владислав Якушев.

        Карателі - ярлик, що російська пропаганда упродовж років намагається навісити українським солдатам, які захищають свою землю. Книга «Карателі» - це 218 маленьких історій на 679 сторінках про звичайних людей, які взяли в руки зброю і пішли захищати свій дім, свою державу. Опинившись на фронті, вони з вчителів та слюсарів, програмістів та офіціантів перетворюються на воїнів, перед якими пасують елітні війська РФ. У вогні війни вони міцніють, але не втрачають людяності. Це світла книжка про війну, насичена доброю життєвою енергією.

        У передмові до твору, автор пише : «Я не буду писати про війну. Війна у всі часи однакова - смерть, кров, бруд. Я писатиму про людей на війні. Вони сильні і слабкі, мужні і не дуже, порядні і підлі. Люди... Я змінив дещо. На фронті траплялися розмаїті трапунки - і кумедні, і трагічні. Бувало, що людина виглядала смішною або демонструвала себе не з найкращої сторони. У таких випадках я не буду називати справжніх імен та позивних. Як би там не було, всі, про кого я пишу, мали сміливість піти до армії і стати на захист України, і вже за це вони заслужили на повагу суспільства».

            Для більш глибшого та детального ознайомлення з презентованим виданням запрошуємо всіх бажаючих до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І Франка.

        Чекаємо на зустріч з вами.

 

        Якушев В. Карателі : роман / Влад Якушев. - Київ : ДІПА, 2019. - 680 с.

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка