Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

До уваги поціновувачі української вишивки



Шановні читачі! Пропонуємо вашій увазі навчальний посібник «Покутські вишивки Прикарпаття. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту» Ірини Свйонтек, який є другим художнім альбомом із серії «Вишивки Прикарпаття», присвячений покутським узорам вишивок у техніці хрестика кінця XIX ст. - першої половини XX ст. та їх побутуванню впродовж XX ст. і на початку XXI ст.

У львівському видавництві «Апріорі» вийшла друком книга Ірини Свйонтек «Покутські вишивки Прикарпаття. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту».  Це ще один мистецький альбом, сформований на основі матеріалу зібраного, сфотографованого, паспортизованого, відшитого та описаного дослідницею української вишивки Іриною Свйонтек (1937-2018).

Видання представляє покутські вишивки Городенківщини. До нього подано мапу району, географічну довідку. Розділ ілюстровано давніми фотографіями, таблицями з розводами узорів вишивок в авторському виконанні, авторськими фотографіями автентичних узорів, вишивок та типажів покутян у сорочках з відповідними узорами вишивок до таблиць.

В альбомі подано різні взори покутських народних вишивок чоловічих, жіночих сорочок і «заборів» переміток та їх місцеві назви. Систематизовано взори на фітоморфні (рослинні), зооморфні (тваринні), за походженням, предметно-речові, космічні, цифрові.

Джерелами для пошуку автентичних вишивок Ірині Свйонтек послужили: фонди музеїв, поїздки в села, приватні колекції, виставки, фестивалі «Покутські Джерела», «Дністрові Зорі», ювілейні свята сіл і міст Покуття.

Альбом розрахований на мистецтвознавців, етнографів, краєзнавців, науковців, художників, музейників, викладачів і студентів мистецьких навчальних закладів, колекціонерів, вишивальниць, а також для туристів, як корисний сувенір.

Тож запрошуємо до відділу літератури з питань мистецтва для більш детального ознайомлення з книгою.

Свйонтек І. Покутські вишивки Прикарпаття. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту [Образотворчий матеріал] : навч. посіб. / Ірина Свйонтек. - Львів : Апріорі, 2018. - 92 с. : фото, табл. - (Серія "Вишивки Прикарпаття" ; альб. 2, ч. 1 : Узори вишивок Городенківського району).

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка