Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Велич України в її Соборності



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-подія, приурочена до Дня Соборності України, яка розгорнута у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка.

В історії України є події, які за своїм історичним значенням доленосні. Одне з них - Соборність України. 100 років тому, буремного 1919 року, 22 січня, у Києві, на Софійському майдані було проголошено Акт Злуки українських земель в єдину Соборну неподільну державу Україну. У тексті Акту Соборності утверджувалось: «Однині на всіх землях України, розділених віками - Галичині, Буковині, Закарпатській Русі і Наддніпрянській Україні - буде одна, велика Україна. Мрії, для яких найкращі сини України жили і вмирали, стали дійсністю. Однині повіки буде одна, самостійна Українська Народна Республіка». І хоча державі не пощастило тоді зберегти єдність і незалежність, а Акт Злуки виявився швидше декларативним, юридичним, проте сама ідея соборності, незалежності залишилася в серцях людей.

        У 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій - «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова та висловили своє бажання жити у незалежній країні. Сьогодні, після початку неоголошеної війни Росії проти України, проблема соборності України, на жаль, є не менш актуальною. День Соборності України - це нагадування нинішнім і прийдешнім поколінням про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель!

        На ювілейній книжково-ілюстративній виставці-події «Велич України в її Соборності» представлено видання, в яких висвітлено питання взаємин УНР і ЗУНР у 1918-1920 рр., описано передумови та основні причини об'єднавчого процесу, охарактеризовано події, пов'язані з умовами укладання Акта злуки, проаналізовано політичні, соціальні, культурні, історичні аспекти незалежності й соборності України, простежено розвиток відповідних державотворчих ідей, розглянуто шляхи розбудови соборності України за сучасних умов.

Привернуть увагу користувачів представлені на виставці видання: «Державотворчий потенціал української соборності», С. Адамович «Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України», Т. Гунчак «Україна: перша половина ХХ століття», Р. Іванченко «Українська державність в 20-90-х рр.», І. Нагаєвський «Історія української держави двадцятого століття», А. Панюк та М. Рожик «Історія становлення української державності», О. Рубльов та О. Реєнт «Українські визвольні змагання 1917-1921 рр.», О. Салтовський «Концепції української державності в історії вітчизняної політичної думки», В. Сергійчук «Українська соборність», О. Удовиченко «Україна у війні за державність» та інші, які допоможуть вам почерпнути цікаву інформацію про ці події.

        Тож, у дні відзначення Дня Соборності запрошуємо Вас до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на перегляд книжкової виставки.

        Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка