Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Різдвяна зірка на весь світ засіяла



З нагоди свята Різдва Христового, одного з найулюбленіших свят серед християн усього світу, у відділі загального читального залу обласної бібліотеки ім. І.Франка діє книжково-ілюстративна виставка-інсталяція «Різдвяний вечір – Святий вечір».

          Святий вечір на поріг-

          світлого Різдва для всіх!

          Хай до Вас Bін завітає,

          з тим, що серце забажає!

          Хай рікою щастя ллється,

          хай добро в сім'ї ведеться!

          Хай між вами згода буде,

          Хай ІСУС Вас не забуде!

        Вже багато століть український народ святкує Різдво Христове - одне з найкращих свят, що дуже шанується нашими предками. Різдво являє собою чудове свято, що поєднало в собі найкращі християнські традиції та язичницьку обрядовість, яку донесли до наших часів наші предки. Саме таке поєднання зробило це свято найнароднішим, найвеселішим, таким, що запам'ятовується надовго і залишає слід у душі кожної людини.

        Вранці усією родиною люди йдуть до церкви для того, щоб подякувати Богові за те, що послав до людей Боже Немовля, що став згодом спасителем роду людського. А ввечері молодь ходить по хатах, і вітаючи кожну родину, колядуючи та співаючи величальні і вітальні пісні, сповіщаючи радісну новину: «Пречиста Діва-Мати породила сина!». В колядках і піснях славлять господарів хати, бажають їм щедрого здоров'я, заможності та щастя. Головним атрибутом Різдва є зірка, що символізує Віфлеємську зірку, яка своїм з'явленням на небі сповістила колись про народження Ісуса.

        Свято Різдва Христового поєднується разом із святковою святою вечерею, до якої обов'язково готується дванадцять страв. Кількість страв є не випадковою, бо символізує дванадцять учнів Ісуса. Не випадково уся наша родина кожен рік збирається за накритим  святковим столом. Бо з давніх-давен Святвечір наші предки завжди проводили у сімейному колі, він мав урочистий характер і дуже шанувався представниками усіх поколінь. Під образами обов'язково ставили так званого «дідуха» - туго зв'язаного з пшениці, вівса або жита снопа пшениці. Дідух вважався місцем, куди під час свята приходили духи наших предків. У деяких родинах в дідуха встромляли серп, косу або граблі, які символізували гарний врожай у новому році. Усе, що стояло у Святий Вечір на столі, створювало образ достатку та заможності родини, миру, спокою и щастя в домі. Дітей зі святковими стравами посилали до родичів та сусідів, а ті, зі свого боку, передавали гостинці зі свого столу. Такі подарунки сприймалися, як побажання родині щастя, здоров'я і багатства.

        Дуже приємно, що зараз відроджуються ці старі традиції святкування Різдва Христового. Тож зберігаймо його, не розплескуймо ні краплини, бо не прощено буде нам за його втрату.     Якщо живуть ці духовні цінності серед людей - живе і Україна.

У ці новорічно-різдвяні дні працівники відділу загального читального залу гостинно запрошують наших користувачів переглянути святкову книжково-ілюстративну виставку «Різдвяний вечір - Святий вечір», видання якої знайомить з календарною обрядовістю зимового циклу.

        З Новим роком та Різдвом Христовим, шановні читачі!

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка