Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

У фонді відділу загального читального залу нова книга – «Українська Держава – жорсткі уроки. Павло Скоропадський. Погляд через 100 років»



Пропонуємо вашій увазі нову книгу «Українська Держава – жорсткі уроки. Павло Скоропадський. Погляд через 100 років», яка вийшла в рамках громадського просвітницького проекту «Lікбез. Історичний фронт» і нещодавно поповнила фонди відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Уже другий рік Україна відзначає сторіччя Української національної революції 1917-1918 років. Проте для загалу українців постаті тієї доби або маловідомі - як, наприклад, більшість військових діячів, або ж досі перебувають у тлумі давніх ідеологічних міфів чи брудних шат радянської пропаганди. А остання, м'яко кажучи, не симпатизувала українському політичному проекту. Відповідно, професора М. Грушевського намагалися просто забути як випадковість, Скоропадський став «оперетковим гетьманом», а Петлюра - «погромником». Українська армія тієї доби - просто «гайдамаки», тобто «бандити»... Єдиний яскравий образ, що після російсько-української війни набув популярності, - це герої Крут, юнаки, які героїчно загинули під кулями тодішніх російських агресорів. «Кіборги» того часу. І. досі ми не маємо якісних фільмів чи медійних проектів про ту добу, і тому суспільство може спиратися у своїх уявленнях поки що на тексти - видані або розміщені в Інтернеті.

         До правдивого інформування громади долучився і громадський просвітницький проект «Lікбез. Історичний фронт», який продовж чотирьох років є єдиним загальнонаціональним проектом із популяризації історії України. В рамках цього проекту видані такі книги як «Історія українського війська» (2016), «Війна з державою чи за державу? Селянський повстанський рух в Україні 1917-1921 років» (2017), Є. Пінак, М. Чмир «Військо Української революції 1917-1921 рр.» (2017), та інші.

         Презентована книга «Українська Держава - жорсткі уроки. Павло Скоропадський. Погляд через 100 років - про Українську Державу 1918 р. та її очільника - Павла Скоропадського. Події 26 тижнів перебування при владі в Україні «останнього гетьмана» Павла Скоропадського в 1918 році і досі спричиняють палкі суперечки істориків. «Оперетковий гетьман» чи визначний державник, «німецька маріонетка» чи справжній відновлювач українства? Як і в попередніх виданнях, керівники проекту «Lікбез. Історичний фронт» зібрали під однією палітуркою і палких симпатиків гетьмана, і скептиків, і противників, бо ідеологією Lікбезу є плюралізм та суперечка істориків. Окрім того, показано найширші кордони України, розбудову українського війська, відносини з Кримом, установлення кордону з Росією, який дуже несхожий на сучасний...

         Тож всіх бажаючих запрошуємо до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І Франка для ознайомлення з книгою «Українська Держава - жорсткі уроки. Павло Скоропадський. Погляд через 100 років», переглянувши яку, зацікавлений читач сам зможе оцінити постать Скоропадського та провести очевидні аналогії із сьогоденням.

      Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка