Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Спомин про Тилич



9 грудня 2018 р. фахівці відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка в рамках чергового засідання «Лемкоклубу» організували зустріч із родинами – вихідцями з лемківського села Тилич.

«Лемкоклуб» діє в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка при відділі літератури з питань мистецтва. Клуб створений з метою відродження духовності, звичаїв, традицій, культури, мови лемків, для обміну інформацією, розширення знань про лемківську культуру, виховання молоді у дусі лемківських звичаїв та традицій, практикування розмовної лемківської мови.

Під час зустрічі кілька десятків нащадків жителів села Тилич, яке тепер знаходиться на території Польщі, зібралися щоб вшанувати пам'ять про предків, свою історичну батьківщину. Вони приїхали з м. Долина, м. Тисмениця, сіл Вовчків та Маріямпіль, були й франківчани.

Засідання «Лемкоклубу» розпочала завідувач відділу літератури з питань мистецтва Віра Хімейчук, яка коротко інформувала присутніх про роботу обласної книгозбірні, зокрема й відділу.

Модераторами заходу були Оксана Данилів, голова Івано-Франківської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» та Анна Кирпан, голова «Лемкоклубу», журналіст, художник.

Оксана Данилів, дочка тиличанина, розповіла про село Тилич, яке знаходиться у Західній Лемківщині поруч з курортним містечком Криниця, його історію, що сягає княжих часів, про польсько-українські стосунки у 40-х роках. Повідала про всі етапи вигнання лемків-переселенців на всій території радянської України. Пані Оксана підготувала мультимедійну презентацію та відеоролик, які висвітлювали важливі факти з історії села, архітектурні перлини Тилича. Це викликало велике зацікавлення у глядячів та жваве обговорення.

Продовжила зустріч Анна Кирпан прочитанням вірша Нестора Жилича «Образ Тилича». Також було сказано, що з села Тилич вийшли такі письменники, як Ян Хованєц, Іван Сенко, Іван Головчак.  Прозвучали поезії Івана Сенка із збірки «На спомин про Тилич» та записи двох пісень на слова Івана Головчака. Також п. Анна представила словник лемківської говірки тиличан,  укладачем якого є Євгенія Турчин, уродженка Тилича.

В ході зустрічі запрошені гості мали можливість переглянути фотографії, одяг та інші родинні пам'ятки, принесені тиличанами.

Присутні  ділилися спогадами, обмінювалися контактними даними та домовились знову зустрітися на черговому засіданні «Лемкоклубу».

Світлини

UA: КАРПАТИ
https://www.youtube.com/watch?v=VZYq3yQWuJs&list=PLtVXN6BXqGcaDnpqTidWgqEtwR_06HAYE&index=9&t=0s

 

 

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка