Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Людина в державі: гармонія права



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-міркування, приурочена до Дня прав людини, яка створена працівниками відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Історичний розвиток нашої цивілізації на всіх етапах свого становлення постійно перетиналися з одними і тими ж питаннями, які надалі були окреслені і узагальнені в цілісне поняття - права людини. Це сталося з абсолютно природних міркувань, так як всілякі утиски одних людей іншими завжди викликали відповідну і таку ж типову ситуацію, коли розклад сил по тим чи іншим причинам змінювався, а суспільство все ж прагнуло до деякої стабільності.

        Після закінчення Другої світової війни і спробі усвідомлення всіх жахів зневаги прав і свобод людини, які вона оголила, міжнародне співтовариство постаралося об'єднатися в цих загальнолюдських поняттях. 10 грудня 1948 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла розроблену Комісією ООН з прав людини Загальну декларацію прав людини. Саме цей день щорічно відзначається у всьому світі як Міжнародний день захисту прав людини.

        Ухвалення Декларації стало своєрідною новою віхою в історії людства. З її ухваленням на міжнародному, наднаціональному рівні було визнано, що кожна людина володіє гідністю з моменту народження і до смерті.

        З прийняттям Декларації людство отримало надію - надію на право кожного бути вільною людиною, жити у світі без насильства, дискримінації, бідності, воєн, екологічних катастроф. Всяка держава, що приєдналася до загальної декларації прав людини зобов'язується дотримувати ці права по відношенню до всіх людей. а не тільки до громадянам, що знаходяться на його території. Крім того, міжнародне співтовариство має право контролювати дотримання прав людини державою за умови, що держава на це спочатку погоджується.

        Кожній людині належить ряд прав. Утвердження та забезпечення дотримання прав людини - важлива проблема сучасного світу. Людина, її життя і гідність, права та свободи - найвища цінність кожної держави. Право як загально-соціальне явище охоплює права людини, права нації, права народу, права об'єднань, права інших груп, права людства. Україна дбає про дотримання прав своїх громадян. Положення Конституції України повною мірою відповідають Європейській конвенції про захист прав і основних свобод людини.

        У відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-міркування «Людина в державі: гармонія права», матеріали якої знайомлять з історією та розвитком прав людини, розкривають поняття конституційних прав, свобод та обов'язків громадянина України, інформують про міжнародні стандарти прав людини та прагнення України до європейських стандартів. Серед запропонованих видань, вашу увагу привернуть такі: «Загальна декларація прав людини», «Вибрані рішення Європейського Суду з прав людини» (в 2-х т.), збірник нормативних актів України «Правові засади захисту особистісних цінностей та суспільної моралі», А. Бущенко «Застосування статей 3 та 5 Європейської конвенції з прав людини в національній судовій практиці», М. Дженіс «Європейське право у галузі прав людини», Дж. Донеллі «Права людини у міжнародній політиці», П. Рабінович, М. Хавронюк «Права людини і громадянина» та ін.

        Тож запрошуємо до цікавого та змістовного перегляду.Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка