Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вінстон Черчілль «Спогади про Другу світову війну»



    Нещодавно книжкові фонди відділу загального читального загального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнились новим двохтомним виданням – книгою Вінстона Черчілля «Спогади про Другу світову війну».
    Сер Вінстон Черчілль (1874-1965) – один із найвідоміших державних і політичних діячів ХХ століття, за час своєї політичної кар’єри встиг двічі побувати прем’єр-міністром Великобританії, водночас перебуваючи на посаді міністра оборони у найтяжчі для країн Британської співдружності часи Другої світової війни. Дуже важко, а то й неможливо переоцінити внесок В. Черчілля у справу перемоги союзницьких військ над країнами Осі, адже, коли світ постав перед загрозою масштабної катастрофи, саме його мудра і виважена політика багато в чому зробила можливим створення альянсу країн-союзників, що у подальшому дозволило їм здобути перемогу над військами Німеччини, Італії та Японії.
    Водночас активна й успішна політична кар’єра Вінстона Черчілля дещо затьмарила у свідомості загалу його здобутки письменника і публіциста. Проте вже 1953 року Вінстон Черчілль отримує Нобелівську премію з літератури з формулюванням «за неперевершеність історичного й біографічного опису і блискуче ораторське мистецтво, за допомогою якого відстоювалися найвищі людські цінності». Цю премію він здобув саме завдяки своїй головній літературній праці, книжці мемуарів «Спогади про Другу світову війну», в якій він розмірковує про найтяжчі часи, які випали на долю людства у ХХ сторіччі, і детально аналізує перебіг і всі аспекти Другої світової війни, як лише може це робити безпосередній і один із ключових її учасників.
    Презентоване видання, яке вийшло в серії «Історична думка» – скорочений варіант визначного твору сера Вінстона Черчілля «Друга світова війна», що складається з шістьох томів: «Наближення бурі», «Найкраща мить», «Великий союз», «Завіси долі», «Замикання кільця» і «Тріумф і трагедія».
    Текст скорочено приблизно на чверть від його початкового обсягу, проте він зберіг яскраве зображення воєнних подій, описаних словами видатного державного діяча. Результат скорочення – не так конденсація історії, як квінтесенція війни, як її бачив найвидатніший її протагоніст.
    Аналізуючи перебіг Другої світової війни, а також усі її ключові події, Вінстон Черчілль подає напрочуд широку і детальну панораму останньої великої війни, яка охопила майже увесь світ. Дуже багато акцентів у цій праці розставлені геть інакше, ніж до цього звикло радянське і навіть пострадянське суспільство. Тому це видання буде особливо корисним не лише для вивчення подій і механізмів Другої світової війни, а й для кращого розуміння різниці в їхній інтерпретації, яка широким історично-культурним ровом і досі пролягає між російсько-радянським табором і рештою цивілізованого світу.
    Тож всіх бажаючих запрошуємо до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І Франка для ознайомлення з презентованим двохтомним виданням В. Черчілля «Спогади про Другу світову війну».
    Чекаємо на зустріч з вами.


    Черчіль В. Спогади про Другу світову війну:в 2-х т. Т. І / Вінстон Черчілль ; пер. з англ. П. Таращук. – Київ : Вид-во Жупанського, 2018. – 406 с. : іл. – (Історична думка).
    Черчіль В. Спогади про Другу світову війну:в 2-х т. Т. ІІ / Вінстон Черчілль ; пер. з англ. П. Таращук. – Київ : Вид-во Жупанського, 2018. – 552 с. : іл. – (Історична думка).

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка