Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книжкова виставка-персоналія «Острови пам’яті»



Для всіх, хто цікавиться мистецтвом, відділ літератури з мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка підготував виставку-персоналію «Острови пам’яті», яка вшановує пам’ять про легендарних людей України Миколу Колессу, Параску Хому, Леоніда Бикова.

Цьогоріч відзначаємо вісімдесят п'ять років від дня народження української художниці, заслуженого майстра народної творчості України Параски Хоми.

Творчість майстрині з села Чернятин Івано-Франківської області мистецтвознавці ставлять поруч з роботами Катерини Білокур, Марії Приймаченко, Надії Білокінь, Тетяни Пати.

Вдивляючись у різнобарв'я намальованих майстринею картин, немов починаєш відчувати запах прекрасних квітів. Особливо вражають серії „Маки", „Пісні квітів", „Моя квітуча земля", „Сонячний май", „Квіти", панно-вінки присвячені Тарасові Шевченку, Лесі Українці, Василеві Стефаникові та іншим. Художницею було створено близько 5 тисяч картин, які знаходяться в музеях України та зарубіжжя.

Параска Хома належала до двох Національних спілок України - художників і майстрів народної творчості. Нагороджена орденом княгині Ольги ІІ і ІІІ ступенів та Срібною медаллю Академії мистецтв України.

У грудні цього року вшановуємо 115-ту річницю від дня народження Миколи Колесси. Микола Колесса - український композитор, диригент, педагог, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка, академік, повний кавалер орденів „За заслуги", кавалер ордена Ярослава Мудрого п'ятого ступеня, Герой України.

Народився Микола Колесса у Самборі. Закінчив університет і консерваторію у Празі.  В 1930-40-х рр. був викладачем Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові. Протягом 1953-1965 рр. очолював її як ректор. Паралельно активно виступав як блискучий диригент із симфонічними оркестрами Львівської філармонії, Театру опери та балету. Водночас був художнім керівником і головним диригентом хорової капели „Трембіта".

Яскравою і багатогранною була композиторська діяльність М. Колесси. Починаючи із 30-х років, він створив оригінальні музичні композиції симфонічного і камерного жанрів („Українська сюїта", „Варіації" та ін.); прекрасні зразки фортепіанної музики („Картинки Гуцульщини", „Три коломийки",  „Про Довбуша"), що виникли на основі інтерпретації народно-пісенних джерел карпатського краю. Серед останніх робіт композитора - хори на слова Т. Г. Шевченка „Думи мої", на поезії Л. Костенко „Кам'яний сон", обробки лемківських народних пісень.

Микола Колесса виховав цілу плеяду диригентів, знаних далеко за межами України. Серед них: Степан Турчак, Іван Гамкало, Юрій Луців, Євген Вахняк, Тарас Микитка, Богдан Антків, Роман Филипчук і багато інших, а підручник „Основи техніки диригування" й донині залишається настільною книгою для декількох поколінь музикантів.

До останнього дня Микола Філаретович залишався цікавим співрозмовником, мудрим порадником, активним і небайдужим громадянином, закоханим у свою справу музикантом.

Леоніду Бикову - легендарному актору театру і кіно, кінорежисеру в цьому році виповнилося би 90. Український актор, режисер і сценарист, заслужений артист РРФСР, народний артист УРСР, степовий Батько українського козацтва Леонід Биков народився на Донеччині. З дитинства він мріяв про авіацію, двічі поступав в льотні училища. Перший раз - у Барнаулі, другий - у Ленінграді. Але училище розформували й тоді Леонід Биков вирішив стати артистом. Закінчив Харківський театральний інститут, після  якого працював у Харківському театрі ім. Т. Шевченка.

У кіно свою першу роль він зіграв у 1952 р. у фільмі „Доля Марини". У числі кращих ролей Леоніда Федоровича в кіно можна назвати роль Маестро у фільмі «В бій ідуть тільки старики», Петі Мокіна у фільмі „Приборкувачка тигрів", Богатирьова („Дорога моя людина"), Акішіна („Добровольці"), Альошки („Альошкіна любов"), Гаркуші („На семи вітрах") та ін.

Леонід Биков мав надзвичайний талант - жити життям своїх героїв. Він віддавав фільмам усього себе. Навіть події з життя, імена близьких йому людей гармонійно вплітались у сюжетну канву його творів.

Тож, завітайте до нас і ознайомтесь з пізнавальною книжковою виставкою-персоналією «Острови пам'яті», на якій представлена література про життєвий та творчий шлях Параски Хоми, Миколи Колесси, Леоніда Бикова.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка