Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ювілейна книжкова виставка про Станіслава Вінценза



У відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Письменник універсального діалогу», присвячена 130-ій річниці з дня народження польського письменника і філософа Станіслава Вінценза.

Станіслав Вінценз народився 30 листопада 1888 року, в селі Слободі Рунгурській (нині Слобода Коломийського району Івано-Франківської області). Дід і батько хлопчика володіли місцевими нафтовими родовищами, родинний бізнес успадкував і Станіслав Вінценз. Але уславився він у світі літератури. Дитинство письменника минуло в Криворівні на Верховинщині. Вінценз щодня зустрічався з місцевими мешканцями, вслухався в їхні оповіді, розмовляв їхнім діалектом. Ні з чим незрівнянний гуцульський край, де все сповнене таємничості й прихованої мудрості віків, назавжди полонив серце Вінценза. Він бездоганно орієнтувався в горах, на плаях і полонинах. Все це письменник згодом відобразив у тетралогії «На високій полонині».

Після невдалої спроби нелегального перетину угорського кордону взимку 1939 року Станіслава Вінценза разом із сином Андрієм заарештували органи НКВС. Завдяки заступництву українських письменників його звільнили з-під арешту. У 1940 році родина Вінцензів таки зуміла таємно виїхати за кордон.

Про цю знакову для України постать можна дізнатись, переглядаючи книги з книжково-ілюстративної виставки «Письменник універсального діалогу». Це і видання, присвячені життю і творчості письменника, і статті про нього в  книгах з історії польської літератури і твори самого письменника. Це, зокрема, каталог виставки «Станіслав Вінценз: польський дослідник Гуцульщини», збірник «Вінцензіана : статті, листи, фрагменти творів», J. Choroszy «Huculszczyzna w literaturze polskiej», «Krakowskie zeszyty ukrainoznawcze», Madyda A. «W poszukiwaniu jedności człowieka і świata», R. Matuszewski « Literatura 1939-1991», C. Milosz «Historia literatury polskiej», «Literatura polska», S. Vincenz «Humanista XX Wieku», S. Vincenz «Outopos : Zapiski z lat 1938-1944».

Тетралогія «На високій полонині» - не єдиний твір у доробку письменника. Його перу належать також книги-есе "Діалоги з совєтами",  "На боці пам'яті", "З перспективи мандрівки", "На боці діалогу" та ін.

Але "На високій полонині" - це своєрідна візитка творчості Станіслава Вінценза. Праця над тетралогією тривала близько 26 років.

Останнім місцем проживання нашого славного земляка стала чарівна Лозанна у Швейцарії. Її краса, природа та колорит чимось нагадували Станіславу Вінцензу рідну Гуцульщину, тому він створив для себе в цьому далекому куточку землі копію своєї малої батьківщини: оформив помешкання на кшталт гуцульської хатини.

Помер 28 січня 1971 р. в Лозанні. У 1991 р. тіла С. Вінценза та його дружини були перепоховані на Сальваторському цвинтарі у Кракові.

21 листопада 2006 року, під час перебування в Івано-Франківській області офіційної делегації Опольського воєводства (Республіка Польща), було урочисто відкрито пам'ятну дошку, присвячену І. Франкові та С.Вінцензу на приміщенні обласної бібліотеки. Письменники були особисто знайомі. У 1936 році, біля садиби батька у Слободі-Рунгурській, С.Вінценз на власні кошти спорудив пам'ятник поетові.

Йому вдалося зберегти етнографічні особливості гуцульських Карпат, показати, що боротьба за правду і свободу була від віків властива нашому народові. Він цінував те, що індивідуальне, локальне, регіональне, а водночас прагнув до поєднання понад суспільними, національними, релігійними відмінностями і намагався втілити цей ідеал у своєму житті.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка