Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Слово натхненне свічею запалюю… Поетичний вечір Неоніли Стефурак



21 листопада, в день великого християнського свята Архистратига Михаїла в ОУНБ ім. І. Франка відбулося поетичне дійство з нагоди 40-ліття творчої діяльності геніальної поетеси Неоніли Стефурак та виходу її нової збірки верлібрів «Над снігами і прірвами».

Перша збірка Неоніли Стефурак «Мелодія краплин» побачила світ в далекому 1978-му. На сьогодні у творчому доробку письменниці - 15 книжок поезії та малої прози, 10 книжок перекладів з польської мови та два аудіо диски з піснями на її вірші.

Ведучі вечора Оксана Качорак та Олександра Храпко розповіли присутнім про творчий шлях Неоніли Василівни довжиною в сорок років, про найпотаємніші моменти життя, які вона відкрила вперше, надрукувавши у збірці фотографію львівського журналіста Олега Мигаля...

Справжнім подарунком для усіх було авторське читання віршів-верлібрів з нової збірки «Над снігами і прірвами», «книжки про самотність людини в реальному світі і про найкоротший шлях виходу із самотності - віру в Бога». Завдяки особливому тембру, голосу пані Неоніли, пережитих почуттів усі змогли відчути, що її поезія - це те сокровенне, захоплююче, що полонить душі кожного з нас. Як ніщо інше вона може осягнути весь Всесвіт, перейти будь-які кордони, перепливти океани, заглянути до найглибших схованок людського серця. Вона - чиста і світла. Навіть коли огорнута печаллю, омита сльозою чи позначена іронією.

В художньому оформленні збірки використані чорно-білі фотографії  художниці Тетяни Павлик. Її світлини експонуються в мистецькій світлиці бібліотеки, настроєво доповнюючи вірші і пісні Неоніли Стефурак.

Так склалося, що збірка «Над снігами і прірвами» побачила світ у задушні листопадові дні, тож усі авторські примірники стали своєрідними поминальними хлібцями, які кожен із присутніх отримали від двох мисткинь: поетки і художниці - як жертву за душі близьких і рідних їм людей. А також за душі героїв Небесної сотні: тих, котрі поклали свої молоді життя на вівтар нашої гідності і свободи в такі ж холодні листопадові дні.

Цитування улюблених віршів, хвилюючі тремкі спогади, аристократизм поезії та думки, універсальна сакральність творчості пані Неоніли, - такими були основні месиджі у виступах дорогих, шанованих гостей, зокрема: Світлани Бреславської, Дмитра Юсипа, Ольги Слоньовської, Ганни Карась, Михайла Дейнеги, Петра Парипи, Мирослави Кришталович.

Директор бібліотеки Людмила Бабій подякувала за те, що Неоніла Василівна, надзвичайно талановита літераторка, обирає саме нашу бібліотеку для того, щоб поділитися своїм сокровенним.

Поезія вільна в усьому й завжди.

Захоче - приходить, захоче - зникає раптово,

і ти не встигаєш спитати: ну що воно - Слово,

 чи спрага Любові, чи спраглому - кухлик води?...

 

Що можна додати до цих слів? Хіба сподівання, що Муза поезії знову за якийсь час навідається до пані Неоніли і наповнить її чарівний кухлик джерельною водою поетичного слова.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка