Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

У бібліотеці – про умови безпеки учасників дорожнього руху



7 листопада 2018 року у відділі літератури іноземними мовами обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка в рамках спільного проекту з громадською організацією «Центр економічного та соціального розвитку «Меркурій», Івано-Франківським національним медичним університетом та Івано-Франківським управлінням патрульної поліції відбулось заняття на тему «Безпека учасників дорожнього руху».

     На заняття прийшли учні Івано-Франківського фізико-технічного ліцею разом з викладачем Світланою Нагуляк. Важливою складовою безпеки життєдіяльності людини є правила поведінки під час дорожнього руху, недотримання яких призводить до страшних наслідків. На сьогодні високий рівень дитячого дорожньо-транспортного травматизму та значна кількість смертельних випадків викликають серйозне занепокоєння.
     До благородної справи навчання неповнолітніх пішоходів і пасажирів долучились студенти з факультету підготовки іноземних громадян разом із заступником декана і керівником громадської організації «Центр економічного та соціального розвитку «Меркурій» Маркіяном Пюриком. 
     Враховуючи євроінтеграційні процеси з 2004 року у Івано-Франківському національному медичному університеті навчання проводиться англійською мовою. Студенти-іноземці з Гани та Лівану розповідали учням ліцею про дотримання умов безпеки всіма учасниками руху.
     Також англійською мовою проводила навчання начальник відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції Христина Максимчак. Вона розповідала про використання флікерів (світловідбиваючі елементи) в темну пору доби. Вони допомагають водіям побачити пішохода або велосипедиста у нічний час. Навіть у дощ, туман ці елементи не втрачають своїх властивостей.     Патрульні переконані, що це значно зменшить кількість дорожньо-транспортних пригод та травматизм серед пішоходів. Велосипедистам представник поліції рекомендувала використовувати також шолом і катафоти (спеціальні світловідбивачі): спереду – білого, по боках – жовтогарячого, позаду – червоного кольору. Для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар. 
     Цікаві і веселі заняття велися англійською мовою. Діти приміряли на себе ролі пасажира, пішохода, велосипедиста, дізнавались, як переходити дорогу, заходити і виходити з транспортного засобу, як рухатися у великому населеному пункті і за містом, як не розгубитися у випадку аварійної ситуації і як надати допомогу потерпілим.
     Студенти-медики, таким чином,  долучаються до діяльності Європейської Медичної Студентської Асоціації (ЕМСА).  Це – неурядова та неприбуткова організація, яка діє на теренах географічної Європи. Асоціація представляє студентів з окремих медичних університетів Європи. ЕМСА прагне покращити стан здоров’я та якість медичної допомоги населенню, діючи як з’єднуюча ланка для співпраці та обміну знань між медичними студентами Європи в галузі медичної освіти, науки, етики та європейської інтеграції.
     Наприкінці зустрічі  представник поліції Христина Максимчак та іноземні студенти роздали учням світловідбиваючі стрічки та пам’ятки про Правила дорожнього руху.
    Організація Об’єднаних Націй, відповідаючи на виклики  часу, проголосила 2011–2020 роки Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху. Тож послідовне проведення освітньої та профілактичної роботи з дітьми щодо усвідомлення ними неприпустимості порушень дорожньої дисципліни є нагальним. Такий підхід забезпечить отримання  знань і вмінь з безпеки дорожнього руху у неповнолітніх пішоходів і пасажирів та допоможе їм почуватися у сучасному світі впевнено і безпечно.
     А ще учні мали можливість покращити свої навички спілкування англійською мовою.
    

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка