Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Письменник Тимофій Гаврилів в обласній бібліотеці



24 жовтня 2019 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація нової книжки львівського письменника, перекладача, літературознавця, уродженця м. Івано-Франківська Тимофія Гавриліва «Червнева злива».

На початку заходу Тимофій Гаврилів подякував обласній бібліотеці та видавцю Василю Іваночку, адже 20 років тому - у 1998 р. він презентував тут свою першу поетичну збірку «Година самотніх», а у 2016 р. брав участь у представленні видавничого проекту - серії «Схід-Захід» івано-франківського видавництва «Лілея-НВ», зокрема книжки, до якої увійшли твори Василя Голобородька з Луганська та самого автора.

Крім того, письменник охарактеризував інші свої видання: «Де твій дім, Одіссею?», який став першою частиною трилогії, в якій по-новаторському змальовується стан духовної порожнечі, пошуків і сум'яття сучасної людини, роман «Чарівний світ» та завершальний роман «трилогії безпритульності»  «Вийди і візьми»».

Далі він розповів про історію появи нової книжки «Червнева злива», яку писав найдовше - понад 5 років - з 2012 до зими 2018 років. Вона складається з семи новел, які розповідають про пересічних людей, які в різних обставинах тримаються по-різному: одні стають злочинцями, інші - героями, одні пливуть за течією, інші чинять опір. Проте для кожного настає мить одкровення.

Тимофій Гаврилів зауважив, що усі персонажі взаємно повʼязані, їхні шляхи міцно переплетені. Історії всіх цих людей розгортаються на тлі історії України, вони її безпосередні учасники, кожний з них на свій лад творить її - хто бездіяльністю, хто - жертовністю. У романі приватна і суспільна історія постійно перетинаються, і кожний герой новел робить свій власний вибір.

Письменник розказав, що наповнення сюжету поповнювалося разом з подіями, які відбувалися в нашій країні впродовж цих буремних років.

За словами пана Гавриліва, щоб «заприязнити» слухачів з оповідями,  які увійшли до книжки, він не тільки знайомив присутніх з сюжетними лініями, але й зачитував невеличкі уривки з кожної новели.

Автор підкреслив, що задля психологічної проникливості у внутрішній світ своїх головних героїв, від імені яких описані певні події їхнього життя, він використовував різні стилі оповіді та особливості мовного викладу.

Учасники презентації, серед яких були івано-франківські літератори, митці, студенти, бібліотечні працівники, усі зацікавлені могли придбати нове видання.

Директор обласної бібліотеки Людмила Бабій подякувала письменнику за цікаву розповідь та подаровані видання, а львівському видавництву Анетти Антоненко за можливість познайомити читачів з новим твором Тимофія Гавриліва.

 

Довідка. Тимофій Гаврилів - випускник Львівського державного (тепер - національного) університету ім. Івана Франка (1993). 1992 р. став першим у незалежній Україні переможцем міжуніверситетської Олімпіади знавців німецької мови та культури. 1996 р. закінчив аспірантуру, 2007 р. - докторантуру при ЛНУ ім. І.Франка. 1998 р. захистив у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка кандидатську, 2009 р. - в Інституті літератури ім. Тараса Шевченка Національної академії наук України докторську дисертацію (габілітація) «Феноменологія художньої ідентичності» за спеціальностями «Теорія літератури» та «Зарубіжна література». 1996 - 2003 рр. працював асистентом, згодом доцентом кафедри німецької філології факультету іноземних мов Львівського національного університету ім. І. Франка. Старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича Національної академії наук України.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка