Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги про віце-президента ЗУНР Лева Бачинського у бібліотеці



29 жовтня 2018 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка у рамках відзначення 100-ліття створення ЗУНР відбулася презентація книги Ганни Паски „Лев Бачинський: творець української соборності”.

Відкрила презентацію заступник директора бібліотеки Галина Горбань, яка відзначила непересічність постаті Лева Бачинського, галицького адвоката, віце-президента Національної Ради ЗУНР в історії України,  нашого краю та міста зокрема, адже політик двадцять років мешкав у Станиславові, провадив адвокатську практику та проживав в будинку, в якому сьогодні знаходиться обласна книгозбірня.

Модератором зустрічі виступив кандидат історичних наук, доцент ПНУ ім. В. Стефаника Андрій Королько, науковий керівник Ганни Паски та науковий редактор презентованого видання. За допомогою його запитань до авторки перед присутніми розкрився зміст праці, яка висвітлює основні аспекти громадсько-політичної діяльності Лева Бачинського, розкриває його внесок в український національно-визвольний рух кінця ХІХ - першої третини ХХ ст. Тут охарактеризовано чинники, що впливали на формування світогляду Бачинського, досліджено його парламентську працю в австрійському парламенті 1907-1918 рр. та польському сеймі 1928-1930 рр., проаналізовано його вплив на діяльність Української радикальної партії, головою якої він був, з'ясовано  внесок політика у становлення української державності у період ЗУНР.

Привітали молодого історика-краєзнавця, магістрантку Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника з успішним науковим дебютом викладачі кафедри історії України університету: доктор історичних наук, професор, рецензент видання Ігор Райківський, кандидати історичних наук, доценти Степан Кобута і Олег Єгрешій. З вітальним словом також виступили головний редактор літературно-краєзнавчого альманаху «Ямгорів» Володимир Никифорук,  директор наукової бібліотеки ПНУ ім. В. Стефаника, кандидат історичних наук Петро Гаврилишин та родич Лева Бачинського із Миколаєва Дмитро Бачинський.

Вони наголосили на важливості праці презентантки у вивченні відомих і маловідомих постатей малої батьківщини та побажали їй подальших наукових відкриттів і наснаги на ниві історичного краєзнавства.

Світлини

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка