Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Історія України від скіфських воєн до незалежності



Представляємо лауреата Національної Шевченківської премії 2018 року Сергія Плохія та його книгу „Брама Європи”, яка за масштабом та науковою цінністю стоїть поряд із творами Михайла Грушевського.

   Автор, професор історії та директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, таким чином пояснює метафоричну назву книжки:  „Європа є важливою частиною української історії, так само як і Україна - європейської. Розташована на західному краю Євразійського степу, Україна протягом багатьох століть була брамою Європи. Інколи, коли „брама" зачинялася внаслідок війн чи конфліктів, Україна допомагала зупинити іноземні навали зі сходу та заходу; коли ж вона була відчинена, як це найчастіше траплялося в українській історії, вона правила за міст між Європою та Азією, сприяючи обміну людьми, товарами та ідеями".

   Видання цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом - головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Він мало не на кожному кроці дивує інтерпретаціями викладених фактів, побудовою причинно-наслідкових зв'язків і висновками, що перетворює читання „Брами Європи" на інтелектуальну пригоду. Окрім того, Плохію властива особлива легкість пера і майстерність оповідача, з вправно розкиданими дрібками філігранної іронії, що робить його тексти легкими й захопливими, - дар, який мають небагато академічних істориків.

    Запрошуємо до бібліотеки всіх, хто хоче прочитати ґрунтовний, виважений та водночас бурхливий виклад історичної ролі України - в цьому вам допоможе нове видання:

 

    Плохій С. Брама Європи : Історія України від скіфських воєн до незалежності / Сергій Плохій ; [відп. за вип. О. М. Пікалова ; пер. з англ. Р. Клочка]. - 2-е вид. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. -  496 с.

 

 

Оновлено 24-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка