Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Перша книга серії «Звитяжці»: Кость Левицький «Великий зрив»



  Фонди відділу краєзнавчої літератури поповнились новим виданням – книгою «Великий зрив», автором якої є визначний  український громадсько-політичний діяч, адвокат і публіцист, голова уряду ЗУНР Кость Левицький.

  Дана книга є першим виданням історико-мемуарної серії «Звитяжці», яку заснувало івано-франківське видавництво «Лілея-НВ» на відзначення 100-річного ювілею Західноукраїнської Народної Республіки.
  Зі сторінок «Великого зриву»  від безпосереднього учасника подій читачі дізнаються про світла й тіні українського державотворення 1918 р. на Наддніпрянщині та в Галичині, діяльність українських депутатів Рейхсрату у Відні і членів Української Національної Ради у Львові, спрямовану на практичну реалізацію ідеї державності на західноукраїнських землях, перипетії творення Української держави в жовтні-листопаді 1918 р. і Листопадовий зрив, колізії українсько-польських взаємин у Галичині.
  Історія західноукраїнської державності цікава і повчальна, адже за короткий час існування держави західних українців у 1918-1919 рр. в межах сучасних західних областей України, а в 1919-1923 рр. – в еміграційних умовах інститутам і органам новопосталої держави, незважаючи на українсько-польську війну, вдалося провести активну законодавчу і зовнішньополітичну діяльність, розбудувати державно-політичне й економічне життя республіки, створити повноцінний парламент (Українська Національна рада) і Збройні сили (Галицька армія).
  Отже, зрозуміти нашу визвольну боротьбу – її політичні, соціальні, військові, культурні і поведінкові аспекти повною мірою можна лише за умови звернення до тих пам’яток історії і мови, які є міцним підґрунтям творення сучасної України.
  Тож всіх зацікавлених першою ластівкою нового видавничого проекту „Лілеї-НВ” – виданням Костя Левицького «Великий зрив»,  щиро запрошуємо до бібліотеки для знайомства з книгою.
Левицький К. Великий зрив : до історії Укр. державності від берез. до листоп. 1918 р. на підставі спогадів і док. /  К. Левицький ; [за ред. Я. Довгана ; пер. з пол. Т. Прохаська]. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2018. – 127 с.

Оновлено 01-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка