Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Актуальний діалог з мовознавцем, професором Миколою Лесюком



24 квітня 2018 р. в рамках проекту «Зустріч з вченим» в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся актуальний діалог з мовознавцем, професором Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Миколою Лесюком і презентація його праці «Мова чи язик?».

Директор бібліотеки Людмила Бабій з великою приємністю і шаною представила гостям Миколу Лесюка як відомого українського мовознавця, перекладача, доктора філологічних наук, професора, Заслуженого працівника освіти України, завідувача кафедри слов'янських мов Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Він автор монографій «Становлення і розвиток української літературної мови в Галичині» (2014), «Мовний світ сучасного галицького села» (2008), «Доля моєї мови» (2004), «Еротизм в українському пісенному фольклорі: лінгвістичний аспект» (2010), низки монографій у співавторстві, понад 300 статей на мовну тематику (чимало з них опубліковано за кордоном) та зазначила, що не дивно, що ключовим у кожній назві є іменник «мова», бо для автора це не просто слово - це ментальний код нашої нації, у якому закорінений тисячолітній досвід поколінь.

Модератор зустрічі - Євген Баран, відомий письменник, вчений і педагог, заслужений працівник культури України, голова обласної організації НСПУ зазначив, що своєю науковою діяльністю М. Лесюк «співає пісню українському слову» і цьому підтвердження презентована сьогодні книга «Мова чи язик?», яка побачила світ минулого року в івано-франківському видавництві «Місто НВ». Дане видання сьогодні є на часі, адже наша українська мова - це невичерпне джерело натхнення, криниця невсипущої мудрості та розуму, тому так важливо дбати про неї та відшліфовувати її багатогранність.

Книга починається з розділу «Диво наше калинове», де зібрані вислови світових і українських діячів культури, які високо ставлять нашу мову за її евфонічність і музикальність. «Українська мова дзвінка, дзвінкотюча, як писав Павло Тичина. Вона має дуже багато засобів, завдяки яким стає милозвучною, - підкреслив  Микола Лесюк. - Я дав цей розділ на початок книги, щоб люди побачили, що є чим гордитися і шанувати. Не можна ігнорувати цю мову, зневажати і переходити на чужу».

Науковець розповів присутнім, що у праці «Мова чи язик?» розглянуто найпоширеніші помилки, які трапляються в українському усному та писемному мовленні. У більшості випадків вони зумовлені впливом російської мови, яка заполонила українські телеканали та радіостанції FM та, на жаль, займає панівне становище в урядових кабінетах, у деяких вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, правоохоронних органах тощо.

«Мова чи язик?» - це цикл етюдів про українську мову. Запропоновані в книзі роздуми про нашу мову, про найбільш вразливі її місця щодо впливу на неї чужої мови були апробовані й озвучені упродовж 2015-2017 років на Івано-Франківському обласному радіо, а також на обласному радіо-FM «Карпати» й отримали чимало схвальних відгуків, а ще більше запитань. Тому виникла ідея зібрати рекомендації щодо вибору правильної мовної форми і видати їх окремою книжечкою, яка була б доступна найширшим колам небайдужих читачів.

Мовленнєва культура людини є віддзеркаленням її загальної культури, тому ніхто не повинен бути байдужим до свого мовлення. Треба оберігати чистоту і недоторканість української мови; вона повинна бути гідним репрезентантом нашої нації в світі. Вчений зазначив, що у книжці читач познайомиться із засобами створення милозвучності, характерними нашій мові, побачить основні помилки, яких слід уникати, зверне увагу на словник росіїзмів, цей термін замість «росіянізм» чи «русизм» в науковому обігу є авторським, - окремих лексем та словосполучень, які не мають права «громадянства» в сучасній українській літературній мові.

Своїми враженнями, роздумами та міркуваннями про нове видання ділилися численні гості зустрічі, а саме: Степан Волковецький, голова Івано-Франківського обласного об'єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Любов Пена, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Наталія Асатурян, директор ТВО «Радіо «Карпати» філії ПАТ НСТУ «Івано-Франківська регіональна дирекція «Карпати», Заслужений журналіст України, Ярослав Ткачівський, відомий український прозаїк, поет і журналіст, секретар Національної спілки письменників України, член правління НСПУ і головний редактор Всеукраїнського літературно-художнього та громадсько-політичного журналу «Перевал», заслужений працівник культури України, лауреат багатьох літературних премій, Василь Бабій, письменник, краєзнавець, Михайло Бігусяк, мовознавець, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Ірина Футуйма, студентка філологічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та інші.

Присутні мали можливість насолодитися спілкуванням з мовознавцем, а також побажати йому творчих успіхів на майбутнє.

На завершення презентації Микола Лесюк щиро подякував обласній бібліотеці за організацію зустрічі та висловив надію на подальшу тісну співпрацю.

Гості зустрічі мали можливість придбати видання «Мова чи язик?» з автографом Миколи Лесюка.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка