Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Виставка-інсталяція до Свята Воскресіння Христового



Напередодні Свята Світлого Воскресіння у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто виставку-інсталяцію «Пресвітле Воскресіння Христове».

Великдень усіх на гостини просить,

Малює сонце полотно небес,

І крашанку, як усмішку підносить.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

      Незабаром на землю зійде чудове свято Великодня - святе і чисте, як безхмарне весняне небо, гарне, як молоде життя. Великоднє свято пов'язане із воскресінням Ісуса Христа, а отже символізує перемогу добра над злом і світла над пітьмою. Христос вчить нас воскрешати себе мудрістю і терпимістю. Великдень - це великий день весняного оновлення природи, свято, що очищає людей, робить їх добрими та чуйними. У цей день люди йдуть до церкви відчути на собі красу і силу Божого благословення, приносять до церкви свою любов, віру і надію, святять паски, писанки і крашанки, що є символом життя на Землі.

     Великдень. Пасха. Світле Воскресіння Христове... Це свято треба відзначати так, як уміли наші предки: радісно, весело, з чистим серцем і любов'ю до людей. Відзначають його у перший повний місяць після весняного рівнодення, тому дата його міняється рік від року. Свято завжди припадає на неділю і символізує перемогу Весни над Зимою, перемогу Життя над Смертю.

      За переказами, щастя ходить поміж людьми у ніч перед Великоднем, і тому зустріти його може лише той, хто не спить. Християни цієї ночі йдуть до церкви на Всеношну. А той, хто залишається вдома, має засвітити лампадку перед образами та свічку на вікні.

    Українці відроджують та бережуть свої національні традиції, уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу. Саме цьому святу присвячена виставка-інсталяція «Пресвітле Воскресіння Христове», організована в загальному читальному залі ОУНБ ім. І Франка.

       Матеріали, представлені на виставці, розповідають про походження та знайомлять користувачів бібліотеки з традиціями святкування Великодня. З видань, представлених на виставці, можна дізнатися, що кладуть у великодній кошик, а господині віднайдуть смачні рецепти пасок та інших великодніх страв.

      Тож у ці святкові дні Воскресіння Христового щиро вітаємо усіх користувачів бібліотеки зі святом і запрошуємо до читального залу на перегляд виставки. Ви отримаєте багато позитивних емоцій від спілкування з книжковими виданнями.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка