Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Методисти ЦБС навчались практичним аспектам децентралізації в бібліотечній сфері



22 березня 2018 р. на базі Калуської центральної міської бібліотеки ім. Т. Шевченка проведено обласний семінар методистів центральних районних бібліотек на тему «Роль методичної служби в умовах децентралізації».

Організатор навчального заходу - обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка, а саме директор бібліотеки Л. В. Бабій - у форматі бібліотечної кав'ярні (активна форма навчання) запропонували учасникам обмінятися думками поміркувати над питаннями діяльності та розвитку бібліотечних закладів в умовах проведення адміністративно-територіальної реформи, соціокультурного сегменту життєвого простору людини в умовах ОТГ. Як модератор, акцентувала увагу на тому, що кожен бібліотечний фахівець має орієнтуватися в законодавчій та нормативній базі щодо майбутнього бібліотек, а також як об'єднане бібліотечне співтовариство може відповісти на виклики часу.

З вітальним словом виступила начальник управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Гринів І. Р., яка відзначила, що проведення такого заходу на базі м. Калуша є високою оцінкою роботи книгозбірень міста. Органи місцевого самоврядування сприяють розвитку бібліотечної сфери, ідуть в ногу з часом, формують уявлення про бібліотеки як багатофункціональні комунікативні простори.  

Юрисконсульт управління культури, національностей та релігій ОДА Іванус О.І. висвітлила аспекти функціонування закладів культури в нових умовах згідно з діючим законодавством України.

Учасники ознайомились з цікавим і повчальним досвідом організації бібліотечного обслуговування в об'єднаних територіальних громадах, а саме у виступах заступника голови Старобогородчанської ОТГ Іванишина Ю. Я., начальників відділів культури Верхнянської та Печеніжинської ОТГ Стратієнка І.І. та Якубенко С. С.

Про вплив методичної служби на діяльність бібліотек в умовах проведення децентралізації детально проконсультувала у своїй доповіді завідувач науково-методичного відділу ОУНБ ім. І. Франка Фіцик С. Г. З використанням мультимедійних презентацій вона висвітлила також досвід створення моделей організації діяльності бібліотек в ОТГ у різних областях України.

Були обговорені актуальні проблеми, зокрема: реформування мережі публічних бібліотек; недосконале бібліотечне законодавство; створення єдиного інформаційного простору і корпоративної діяльності та потреба вітчизняного програмного забезпечення, недотримання рекомендованих нормативів поповнення бібліотечних фондів новими виданнями тощо.

Проходили дискусії про вплив реформи децентралізації на публічні бібліотеки та їх мережу; визначали межі методичного впливу на бібліотеки своїх районів, у т. ч. на публічні бібліотеки ОТГ.

Основний меседж семінару - сучасна публічна бібліотека має позиціонувати себе як активного члена громади, трансформувати свої послуги відповідно до потреб мешканців ОТГ, активно впроваджувати інновації та постійно піклуватися про професійний ріст працівників, оволодіння ними новими знаннями та навиками. Програма семінару

Світлини

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка