Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Поступ українського письменства»



3 березня, за рішенням конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, відзначається Всесвітній день письменника. У відділі абонементу з цієї нагоди відбулося відкриття та презентація святкової виставки-ревю нових надходжень „Поступ українського письменства”.

   Серед представлених книг: „Троща" Василя Шкляра, „Спогади (у 3-х т.)" Дмитра Павличка, „Не озирайся і мовчи" Макса Кідрука, „Укри" Богдана Жолдака, „Таємниця Галицького Версалю" Тетяни Пахомової, «Час звіра» Юрія Мушкетика, «Повернення блудного сина» Юрія Щербака, а також твори М. та С. Дяченків, В. Лиса, В. Рутківського, М. Дочинця, Ю. Андруховича, О. Слоньовської та багатьох ін.

    Презентуючи понад 200 українських видань,  які нещодавно поповнили фонди бібліотеки, завідувачка відділу абонементу Оксана Качорак наголосила, що у вітчизняному та світовому співтоваристві українське письменство має гідне представлення, зокрема в  творчих організаціях  таких як ПЕН-клуб, НСПУ та АУП.        

    ПЕН-клуб - це міжнародна організація, яка пропагує чесну подачу інформації в будь-яких друкованих формах. Датою заснування його вважають 1921 рік, коли у Лондоні відбулася перша зустріч „вечірнього клубу для письменників". Український Центр Міжнародного ПЕН-клубу діє з 1989 року. Одним із засновників та перших президентів був Євген Сверстюк, а з 2014 року його керівником став Микола Рябчук.

    Національна спілка письменників України. Започаткувала своє існування у серпні 1934 року. В різні часи її очолювали Максим Рильський, Олесь Гончар, Павло Загребельний, Юрій Мушкетик, Володимир Яворівський. Нині її Голова - Михайло Сидоржевський.

     1997 року виникло ще одне творче письменницьке об'єднання - Асоціація українських письменників на чолі з Юрієм Покальчуком. У квітні 2017-го Президентом Асоціації обрано поета Тараса Федюка.

      Та, мабуть, головним не є перебування в тому чи іншому творчому об'єднанні. Головне - талант, наснажений любов'ю до рідної країни і до людей, який робить кожного письменника неповторним.

    Щиро вітаємо усіх письменниць і письменників зі святом і чекаємо на нові твори, які знайдуть належне пошанування і до прочитання яких знову і знову буде прагнути душа.

    Запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка у відділ абонементу на перегляд виставки нових надходжень.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка